BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Veikko Ahvenainen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Veikko Armas Ahvenainen

Salanimet: ei tiettävästi

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika 24.9.1929, Kuopio
Harmonikansoiton Suomen-mestaruus 1957

Roolit ja soittimet

Roolit: Harmonikkataiteilija, säveltäjä, sanoittaja
Soittimet: harmonikka (näppäinharmonikka)

Yhtyeet

omia yhtyeitä (tanssimuusikkona)

Veikon hanurikvartetti

Muut henkilöyhteydet

George de Godzinsky
Raimo Henriksson
Kalevi Korpi
Veikko Lavi
Carina Nordlund (oppilas ja sittemmin puoliso)
Jaakko Pulli
Jaakko Salo
Juha Vainio
Viljo Vesterinen

Vaikuttajat


Kunniamerkit/palkinnot

Pro Finlandia -mitali
Sotilasansiomitali
Kuopio-mitali

Biografia

Veikko Ahvenainen on kotoisin varsin vaatimattomista oloista Kuopiosta. Hänen naapurissaan Männistössä oli harmonikansoittajia, joten Ahvenainen sai jo pienenä kosketuksen tulevaan soittimeensa.

Ahvenainen itse katsoo tulleensa harmonikansoittajaksi olosuhteitten pakosta ja sanoo olevansa itseoppinut: kun harmonikansoiton oppivihkoja ei ollut, innokkaan soittajanalun oli esim. käytettävä Czernyn pianoetydejä. Hän hankki kuparilankaa ja romuja keräämällä yhdeksänvuotiaana ensimmäisen kaksirivisen harmonikkansa, jonka soittoa opetti nuorelle Veikko Ahvenaiselle harmonikkaa Pietarin sirkuksessa soittanut ”Kuopion tunnetuin muikkukauppias” Matti Lundgren; opiskelu tapahtui korvakuulolta. Kun soittopeli ei enää tyydyttänyt ja oli saatava viisirivinen, tarmokas 11-vuotias marssi pankkiin, ja järjesti sieltä rahat. Hänet palkattiin 14-vuotiaana kesäksi haminalaiseen Sirkus Bonniin säestämään sirkustaiteilijoiden esityksiä.

Esiintymispaikoistaan Ahvenainen pitää huomattavimpana Moskovan Tšaikovski-salia, jossa hän konsertoi täydelle salille Neuvostoliiton aikaan 1978. Hän on esiintynyt muuallakin entisessä Neuvostoliitossa (Moskovassa ensi kerran v. 1966), Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Ahvenaiselle ovat hänen omien sanojensa mukaan kelvanneet esiintymistilaisuudet harjannostajaisista pikkukylien lavoille yhtä hyvin kuin amerikansuomalaisten haaleille ja maailman konserttilavoille. Suomalaisista kansanlauluista tehtyjen sovitusten hän mainitsee uppoavan yleisöön joka puolella.

Veikko Ahvenainen pyrki uranuurtajana viemään harmonikkaa konserttilavoillekin, ja hän sai George de Godzinskyn hyväksymään Pietro Deiron harmonikkakonserton radion viihdeorkesterin ohjelmistoon. Hän pääsi Sibelius-akatemian oppilaaksi säveltämistä ja kontrapunktia opiskelemaan, mutta silloinen rehtori Ernst Linko kysyi: ”Onko totta, että te soitatte haitaria?” Ahvenaisen vastattua myönteisesti vielä kysymykseen, käyttäisikö hän tietonsa harmonikansoiton hyväksi, Linko totesi yksikantaan, ettei hänen oppilaitoksessaan opeteta haitarinsoittajia. Myöhemmin hän opiskeli orkestrointia Moskovassa ja San Franciscossa. Ahvenainen on aloittanut kirkkokonsertit harmonikalla tiettävästi ensimmäisenä maailmassa vuonna 1970 jolloin hän soitti Sundsvallin kirkossa Ruotsissa. Laajaan levytystuotantoon kuuluu myös Rakkaimmat virret CD-albumi vuodelta 2004. Ahvenainen on vuonna 2015 maamme eniten levyttänyt artisti 996 levytyksellä. Levytysten määrä lisääntyy edelleen. Hän on tehnyt satoja sävellyksiä harmonikalle ja kirjoittanut teoksia kamari-ja sinfoniaorkesterille. Ahvenainen on soittanut kaikkien maamme sinfoniaorkestereitten solistina vuosina 1958-1980.

Veikko Ahvenainen on opettanut lukuisia nuorempia soittajia ja laatinut vuonna 1970 harmonikansoittajille musiikkiopistoihin kurssitutkinnot jotka ovat edelleenkin käytössä. Huomionarvoinen on myös hänen oppikirjatuotantonsa, josta voidaan mainita kolmiosainen Harmonikkakoulu näppäin- ja pianoharmonikalle, Harmonikan käsikirja, Paljetremolokoulu, Harmonikka-Aapinen ja Harmonikkaopas kotisoittajille. Ahvenainen itse mainitsee halunneensa luoda opetusaineistoa, koska oli itse joutunut aloittamaan käytännössä tyhjästä: ”Jos sen hienosti sanoo, tunsin tarvetta viedä eteenpäin harmonikkakulttuuria, ettei kaikkien tarvitsisi kulkea yhtä vaikeata tietä kuin minä jouduin kulkemaan.”Musiikki Fazerin kustannuspäällikön, säveltäjä Einari Marvian kehotuksesta hän on laatinut laajan oppikirjallisuuden maamme harmonikansoittajille.

Ahvenainen on tehnyt muutamia sanoituksiakin: Ei saavu hän, Begin the Beguine, Jezebel, Käpylän ruusu, Muistoja Ukrainasta, Sulkavan aalloilla, Syksyn tullessa, Tuuli sen kertoo, Kevätlaulu mieskuorolle ja muita.


Syntymäpäivähaastattelussaan (HS 23.9.2004) hän kertoi jatkavansa säveltämistä sekä keskittyvänsä konsertteihin, jolloin lavaesiintymisiin jää entistä vähemmän aikaa. Aikaisemman muistelmakirjansa Täysin palkein (Gummerus 2002) lopussa Ahvenainen pohdiskelee näin: ”Kulkurin elämä jatkuu, tulen varmasti kiertämään kuolemaani saakka.” Veikko Ahvenainen esiintyy edelleen ja arvioi itse olevansa 85-vuotiaana vanhin esiintyvä harmonikkataiteilija.. Haastattelussaan tammikuussa 2015 hän kertoi esiintyvänsä yhä n. 70 kertaa vuodessa eli keskimäärin useammin kuin kerran viikossa. Vuonna 2014 ilmestyi hänen itsensä kirjoittama elämäkerta Hanurini muistoja, jossa hän kertoo tapaamistaan iskelmämusiikin tähdistä ja kapellimestareista Olavi Virrasta, Veikko Lavista aina Jorma Panulaan ja George de Godzinskyyn. Neuvostoliiton-konserttimatkoilla tuli eteen tutustuminen moniin suuriin säveltaiteen nimiin, kuten Aram Hatšaturian, Dmitri Šostakovitš, Rodion Štšedrin ja Mstislav Rostropovitš.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt Veikko Ahvenaiselle Pro Finlandia –mitalin vuonna 2010.

Sanottua

Veikko Ahvenainen itse haastattelussaan:
"Meillä on kotona sellainen työnjako, että Carina [vaimo] soittaa piano- ja minä näppäinharmonikkaa."

Valikoitu diskografia

Alkuperäislevytyksiä, 78 rpm


Veikko Ahvenainen on maamme eniten levyttänyt artisti: vuonna 2014 yht. 996 levytystä. Levytysten määrä lisääntyy kesäkuussa 2015 jolloin ilmestyy uusi Toivo Kärjen musiikkia sisältävä levy Lentävä kalakukko, joka sisältää 18 Kärjen sävellystä. Silloin levytysten määräksi tulee kaikkiaan 1014 levytystä.

Muistoja Marseillesta (ensilevytys). 1955 Star

Sävellystuotannossa noin 800 teosta.

SANOITUKSIA:

Kalevi Korpi: Begin the Beguine (beguine, säv. Cole Porter) / Muistoja Ukrainasta (foksi, sävel trad.) 1959 Levytukku/Triola

CD-levyjä

Rakkaimmat virret. Accordia ACC 233.
Ensimmäinen äänitetty harmonikkakonsertti Suomessa 1958. Accordia ACC 238.
Veikko & Carina: 20 suosittua sävelmää. Accordia ACC 243.
Harmonikan mestari Radio-orkesterin solistina. Accordia ACC 244.


Linkit

Omat kotisivut

Lähteet

Ahvenainen, Veikko (toim. Markus Similä) 2001: Täysin palkein. Gummerus. Helsinki. ISBN 951-20-5819-7.
Ahvenainen, Veikko 2014: Hanurini muistoja. (Omakustanne.) Espoo. ISBN 978-952-93-3810-8.
Ahvenainen, Veikko 2015. Haastattelu ke 28. tammikuuta 2015, Jyväskylä. Haastattelijoina Petri Grönstrand & Jari J. Marjanen (VYS ry).

Kiipula, Riitta 2004: ”Muikkukauppias opasti soiton teille.” Helsingin Sanomat to 23.9.2004.

FENNICA-kirjatietokanta (https://fennica.linneanet.fi) (oppikirjatuotanto)

Henkilökohtaiset työkalut