BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Turun surusilmä

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Pentti Viherluoto
Sanat: Veikko Lavi
Sovitus ensilevytyksessä: Matti Viljanen
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland
Ensilevytys: 1953 Veikko Lavi: (Karusell/Scandia)

Tarina

Veikko Lavi: – Kävin paljon laulamassa Turussa, ja kerran tapasin Pentin siellä. Hän kysyi, että olenko tehnyt Turusta mitään tekstiä, johon vastasin, että en ole. Aamulla menin sitten torille, ja ostin suolaisen nälkään suolasiikaa. Siinä oli joku vanhempi nainen, jolla oli väsyneet, uniset silmät. Menin takaisin hotelliin ja kirjoitin suoraan tämän tekstin: Voi kohtalo kummasti viedä…. Pentti tajusi heti mikä siinä on takana; lyödään halvalla näitä [tekstien] rakkausjuttuja: ja kun lauletaan näin iskelmässä….


Pentti Viherluoto: – Erään Turun vierailuni jälkeen sain Veikko Lavilta kirjeen. Se sisälsi, kuten tavallista, myös laulujen sanoja. Niistä huomaa, että hän oli tarkoin seurannut Turun torielämää ja sitäkin, mihin bussit sieltä lähtivät. Niiden sanojen joukosta löytyi Turun surusilmä. Huomasin heti, että siitä tulee hyvä. Olin saanut Veikolta luvan tehdä hänen teksteihinsä pieniä muutoksia, jos katsoin ne tarpeellisiksi. Oli kesäaika, ja olimme mökillä. Illalla luin vielä viimeiseksi tekstin. Yöllä heräsin kesken unien, ja mielessäni pyöri Turun surusilmä. Aamulla kirjoitin sen heti paperille. Vaimoni kysyi, että eikö se ollut vähän liian kaunis melodia niihin sanoihin. Minusta se ei ollut, vaan juuri sellainen kuin pitääkin.


Lähteet

Riitta Vauras - Marjaleena Lampela: Iskusävelmiä Pentin polulta (YLE TV1 1995)

Eva Latvakangas (toim.): Pentti Viherluoto - puhelinlankojen aikaan (Turun Sanomat 2005)

Muita levytyksiä

2005 Nekku Nevala, tribuutti-albumi Laitakadun hämärässä (Sointu/Fifty-Fifty), sovitus Perttu Hemminki & Harri-Tapio Siivonen
2008 Jukka Poika, albumi Laulajan testamentti (Suomen Musiikki)


Henkilökohtaiset työkalut