BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Taisto Tammi

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Taisto Lundberg
Taitelijanimet: Taisto Tammi
Nimihistoria: Tammi, otti käyttöön taiteilijanimen ryhtyessään tekemään ensimmäisen levynsä. Sukunimeä Tammi ehdotti eri tietolähteiden mukaan joko Reino Helismaa tai Tuula Valkama.

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 10.12.1945, Kuusankoski
Kuolinaika: 5.2.1979, Tampere

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja

Yhtyeet

Matti Mustosen yhtye laulusolisti 1962-67

Muut henkilöyhteydet

Matti Mustonen, orkesterinjohtaja
Eero Väre, "keksijä"
Toivo Kärki, tutor

Biografia

Taisto Lundberg peri musikaalisuutensa suvultaan, johon on kuulunut useita hyviä laulajia. Hän itse oli maalarinopissa pyrkiessään 15-vuotiaana esille kykyjenetsintäkilpailun kautta. Onni ei ollut kuitenkaan myötä sillä kerralla, joten hän katsoi parhaaksi hankkia esiintymisrutiinia paikallisten soittajien avustuksella.

Lundberg lauloi kolmisen vuotta mm. Matti Mustosen yhtyeen solistina, kunnes osallistui vuonna 1962 Kotkassa pidettyyn laulukilpailuun, minkä hän myös voitti. Tuomarina toiminut laulaja ja laulunopettaja Eero Väre havaitsi nuorukaisen lahjakkuuden ja patisti hänet Helsinkiin Toivo Kärjen pakeille. Tulokkaan katsottiin olevan muuten kypsä jatkoon eli levyttämään, kunhan hänelle vain keksittäisiin sopiva taiteilijanimi.

Näin Lundbergistä tuli Tammi ja ensimmäinen äänilevylle laulanut suomalainen romanilaulaja. Hänen ensimmäinen taltiointinsa oli loppukesästä -62 Reino Helismaan suomentama amerikkalaishitti Ruusu on punainen, jota seurasi marraskuussa samana vuonna pari Kärjen tangoa. Tulokkaan varsinaiseksi läpimurtoesitykseksi osoittautui sitten seuraavana keväänä niin ikään Toivo Kärjen tuotteliaasta nuottikynästä kirvonnut [[Tango merellä]], alan tuleva klassikko.

Näin alkanut menestys viitoitti Taisto Tammelle tien nimenomaan Kärjen tangojen tulkitsijana: kesällä -63 Tangotyttö, keväällä -64 Yksi ainoa katse vain, kesällä -64 Kesän tango, syksyllä -64 Naisten tango, loppuvuodesta -64 Anna-Liisa ja Täysikuu jne. Pohjimmiltaan tango oli myös Kärjen ja Helismaan beguine Rakkauden rikkaus, jonka myötä he osallistuivat Tammen esittämänä vuoden 1964 euroviisukarsintaan. Kappale jäi itse kisassa viidenneksi, mutta osoittautui levyllä todelliseksi kassamagneetiksi.

60-luvun puoliväli näyttää muodostuneen Taisto Tammen uralla jonkinlaiseksi virranjakajaksi, sillä sen jälkeen hänen levytystensä menekki laantui. Yhtenä syynä tähän lienee ollut se, että hän joutui vuoden 1965 lopulla suorittamaan asevelvollisuuttaan, minä aikana hänen valtaistuintaan pääsi horjuttamaan kaksikin kivikovaa kilpailijaa: Eino Grön ja Reijo Taipale. Tammelle ei myöskään tuntunut löytyvän enää kyllin vetovoimaisia levytyskappaleita.

Vaikka Taisto Tammi menetti merkitystään 60-luvun jälkipuoliskolla levytähtenä, hän säilytti asemansa lavasuosikkina keikkaillen ahkerimmillaan joka ilta. Laulaminen oli hänelle henki ja elämä, minkä vuoksi hän nautti alalla laajaa arvostusta mutkattomana ja luotettavana puurtajana. Myös yleisö aisti hänen luontaisen vaatimattomuutensa, mikä tuli hyvin ilmi hänen esiintymisessään niin estradilla kuin sen ulkopuolellakin.

70-luvun puolivälissä Taisto Tammi teki komean comebackin kahden lähinnä vanhoista tutuista sävelmistä uusina sovituksina koostuvan LP:n voimin. Ensimmäinen niistä, Taisto Tammi laulaa kotimaisia tangoja, julkaistiin vuonna 1975 Finnlevy-merkillä, ja siihen sisältyi mm. Tammen tulkinta toisen romanilaulajan Taisto Ahlgrenin laulamana tunnetuksi tulleesta tangosta Pettäjän tie. Jälkimmäinen albumi, vuotta myöhemmin ilmestynyt Muistojeni ruusut sisälsi puolestaan otsikkokappaleen ohessa myös Tammen näkemyksen Unto Monosen tangosta Erottamattomat.

Vuonna 1976 Taisto Tammi oli mukana parilla esityksellä - Jos vielä oot mun ja Menneen onnen aika - myös kokoelmassa Pieni hetki, mutta näillä äänitteillä ei ollut pysyvämpää merkitystä. Hänen viimeisiksi äänitteikseen jäivät Tampereella äänitetyt konserttitaltioinnit 10.8.1978, jotka julkaistiin kokoelmalla Näitä lauloi Olavi Virta.

Taisto Tammi kuoli yllättäen helmikuussa -79 Tampereella vain 33-vuotiaana.

Sanottua

"Ei kai se niin välttämätöntä olisi ollut antaa uutta nimeä sille Taisto Lundbergille, mutta muistaakseni Reino Helismaa nyt kumminkin keksi tuon Tammen, kun oli iskevämpi. Ja hyvin se poika läksynsä oppi. Pari minuuttia sen jälkeen kun olimme lyöneet kättä päälle levytyksestä ja sopineet, että hän on nyt tästä alkaen Tammi, tuli huoneeseen joku, jolloin poika esittäytyi sanomalla 'Tammi' aivan kuin olisi ollut koko ikänsä sen niminen!" (Toivo Kärki. Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Valikoitu diskografia

Ruusu on punainen 1962 (Decca)
Tango merellä 1963 (Decca)
Rakkauden rikkaus 1964 (Decca)
Taisto Tammi laulaa kotimaisia tangoja 1974 (Finnlevy) (LP)
Muistojeni ruusut 1976 (Finnlevy) (LP)
Pieni hetki 1978 (Rytmi) (LP)
Viihdettä venäläisittäin (Finnlevy) (LP)

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Erkki Pälli


Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Henkilökohtaiset työkalut