BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Roger Lindberg

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Roger Gustaf Lindberg

Salanimet: ei tiettävästi
Lempinimiä: Rytmi-Roger, Kauppaneuvos

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 20.9.1915, Helsinki
Kuolinaika: 14.11.2003, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: musiikkiliikkeen johtaja, taustavaikuttaja

==

Henkilöyhteyksiä

Toivo Kärki, Fazerin kevyen musiikin tuotantopäällikkö

Kunniamerkit/palkinnot


Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki
Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki
Suomen Olympialaisen ansioristin 2. luokka
Talvisodan muistomerkki
Suomen Punaisen Ristin pronssinen ansiomitali
Ruotsin Pohjantähden komentajamerkki
Saksan Kotkan ansioristi 1, Saksan Ansio-r. R 1
Tanskan Dannebrogin ritarimerkki
Kauppaneuvoksen arvo 1966
Kunniatohtorin arvo Sibelius-Akatemiasta 1997

Biografia

Vuonna 1966 kauppaneuvoksen arvonimen saanut Roger Lindberg oli sovitteleva vanhan ajan herrasmies, joka vaikutti Fazerin Musiikkikaupan / Fazer-Musiikin (ja sen tytäryhtiöitten) johtajana sekä mm. Teoston ja Luovan säveltaiteen edistämissäätiön (LUSES) ynnä Kansallisoopperan johtoelimissä yli puolen vuosisadan ajan merkittävästi koko maamme musiikkielämään sekä populaari- että taidemusiikin puolella.

Maamme kulttuurielämä oli tasa-arvoistunut toisen maailmansodan aikana taide- ja populaarimusiikin edustajien esiintyessä yhdessä rintamatilaisuuksissa ja aseveli-illoissa. Lindberg ymmärsi, että kulttuuria on monenlaista, ja että ”Georg Malmsténin ja Louis Armstrongin kaltaiset muusikot” toivat rahaa, joka nosti Fazerin kukoistukseen.

Lindberg tuotti Armstrongin vierailulle tänne Pohjolaan v. 1949 ja uudelleen juuri ennen olympialaisia v. 1951, jolloin hän toimi itse kaukaisen vieraan isäntänä. Samalla vuosikymmenellä eli 50-luvulla musiikin kenttä alkoi muuttua voimakkaasti, ja varsinkin ULA-lähetysten alettua Lindberg ymmärsi, että hänen kannatti hankkia yritykseensä päteviä viihde- ja iskelmämusiikin ammattilaisia: Jaakko Borgin jo v. 1949 kevyen musiikin kustantamisesta vastaamaan (sittemmin levytuotannon ja studiopäällikkö), kokopäiväiseksi tekstinkirjoittajaksi Tapio Kullervo Lahtisen, Johan ”Mosse” Vikstedtin, J. E. Westön sekä ennen kaikkea kotimaisesta levytuotannosta vastanneen ja legendaariseksi tässä asemassa nousseen Toivo Kärjen.

Toivo Kärki kertoi Lindbergin antaneen hänen toimia varsin vapaasti Fazerin iskelmälevyjen tuottajana.

Lindberg toivoi hartaasti Fazer-konsernin voivan säilyä kotimaisessa omistuksessa, mutta valitettavasti hänen toiveensa ei saanut täyttyä, sillä v. 1994 yhtiö (konserttitoimistoa lukuun ottamatta) sulautettiin yhdysvaltalaiseen Warner Musiciin (nyttemmin Time Warner Inc.). Tämän kaupan myötä suurin osa kotimaisten ikivihreitten iskelmien ja muun kevyen musiikin kustannusoikeuksista siirtyi Yhdysvaltoihin.

Sanottua

Elämäkerrankirjoittaja Lena von Bonsdorff viittaa siihen, että Lindberg joutui eläessään tasapainoilemaan eri musiikinlajien, erikoislaatuistenkin taiteilijain, valtiovallan jne. välillä. von Bonsdorffin mukaan Lindberg oli itse kiinnostunut taidemusiikista, mutta hän joutui tunnustamaan tosiasian, että juuri kevyen musiikin tuotanto toi rahaa Fazerille ja sen tytäryhtiöille. Pekka Gronow ilmaisee saman asian todeten, että ”musiikkikaupan suurimmat rahavirrat ovat aina liittyneet populaarimusiikkiin”.

Otto Donner muisteli Lindbergiä: ”Roger oli samanlainen [osasi tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa], hän oli mukava ja hyväntahtoinen. Hän saattoi ojentaa toiselle sylin täydeltä ruusuja juuri oikealla hetkellä. --- Tietysti on eduksi, että ihmisellä on varoja, jos hän haluaa toimia näin tilanteessa kuin tilanteessa.” Tosin Donner muistuttaa Lindbergin olleen samalla kivenkova liikemies.

Toivo Kärki on kertonut, että Lindbergin saatua taivutelluksi hänet edes neuvottelemaan tulosta Fazerin palvelukseen hän oli aluksi sanonut rakastavansa liikaa vapautta, mutta suostuneensa lopulta Lindbergin Kuusisaaren-kodissa neuvoteltuaan tulemaan rojaltipalkalla ja sillä ehdolla, ettei hänellä ole kiinteitä työaikoja.

Huomautus: Tämän kirjoituksen tarkoituksena on kertoa erityisesti Lindbergin vaikutuksesta populaarimusiikin alalla. von Bonsdorffin kirjoittamasta elämäkerrasta saa paljon tietoa kauppaneuvos Lindbergin toiminnasta ja vaikutusvallasta taidemusiikin alalla, järjestöissä ja säätiöissä.

Linkit

Fazer Konserttitoimisto Oy:n historia: [1]

Pekka Gronowin laatima Kansallisbiografian henkilöesittely: [2]

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Jari J. Marjanen (VYS ry), lokakuu 2014


von Bonsdorff, Lena 2012: Roger Lindberg – mentori · mesenaatti · musiikkikauppias (Mentor, mecenat, musikhandlare). Käsikirjoituksesta suomentanut Sirpa Hietanen. Schildts & Söderströms. Keuruu. ISBN 978-951-52-2974-8.

Lampila, Hannu-Ilari 2003: Roger Lindberg (muistokirjoitus). Helsingin Sanomat 14.11.2003.

Niiniluoto, Maarit 1982: Toivo Kärki: Siks oon mä suruinen. (Elämäkerta.) Kustannusosakeyhtiö Tammi. Helsinki.

Henkilökohtaiset työkalut