BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Risto Kukkonen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Risto Juhani Kukkonen


Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 30.11.1960, Karhula (nykyisin Kotkan osa)
Väittelypäivä yliopistossa: kevät 2008
Kuolinaika: 11.9.2010, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: tutkija (etnomusikologi), muusikko
Soittimet: laulu, kitara

Yhtyeet

Stadin juhlaorkesteri, viimeiseksi jäänyt yhtyekiinnitys

Muut henkilöyhteydet

Juha Henriksson, populaarimusiikintutkijakollega

Vaikuttajat

Kunniamerkit/palkinnot

Biografia

Alle 50-vuotiaana kuollut Risto Kukkonen oli musiikkitieteilijä, muusikko ja urheilija (uinti, pyöräily ja sähly) sekä järjestöaktiivi.

Risto Kukkonen kertoi opetelleensa soittamaan kitaraa vasta teini-ikäisenä jouduttuaan virumaan kotona jalka kipsissä. Kukkosesta kehittyi musikologikollega Juha Henrikssonin mukaan monipuolinen ja tyylitaitoinen kitaristi, joka opiskeli soittoa ja teoriaa mm. silloisessa Oulunkylän Pop- ja jazzopistossa. Hän opetti kitaransoittoa Helsingin lastentarhanopettajaopistossa ja Oriveden opistossa sekä antoi yksityistunteja. Helsingin kaupungin palveluksessa Kukkonen toimi 1990-luvulla projektituottajana ja sen jälkeen useita vuosia freelancetuottajana.

Kukkonen työskenteli JAPAssa 2003–2006 Kansanmusiikin ja populaarimusiikin tutkijakoulun tutkijana ja piti arkistoon sekä sen työntekijöihin yhteyttä vielä sen palveluksesta siirryttyäänkin. Hän toimi kuollessaan Viihdemusiikin Ystävien Seuran hallituksessa ja ehti kirjoittaa seuran jäsentiedotteeseen artikkelin Heikkilän Yölintu-valssista.

Risto Kukkosen kesken katkenneen tutkijanuran magnum opus oli väitöskirja Aavan meren täällä puolen, alaotsikoltaan Arkkityyppiset piirteet ja amerikkalaisvaikutteet suosituimmissa suomalaisissa molli-iskelmissä. Tutkimuksen mukaan valtaosa meikäläisistä menestysiskelmistä (224 esimerkkiä, 1929—1996) perustuu vain muutamaan melodiamotiiviin ja niitten muunnelmiin. Väitöskirjan mukaan vanhemman polven suomalaiset iskelmäsäveltäjät ottivat vaikutteita monista lähteistä, mutta Kukkonen keskittyi amerikkalaiseen perinteeseen, erityisesti ragtimeen ja swing-jazziin. Täysimittaisena amerikkalaisvaikutteet puhkesivat hänen mukaansa kukkaan Toivo Kärjen tuotannossa 1940-luvulla. Jo pro gradu -tutkielmassaan (vuodelta 2001) Risto Kukkonen tutki Kärkeä: Motiivien muuntuminen Toivo Kärjen iskelmissä : Paradigmaattinen melodia-analyysi.

Suklaasydän, tinakuoret -kirjan aiheena oli jazziskelmä. Ari Poutiainen joutui toimittamaan kirjan loppuun yksinään; teos on omistettu Risto Kukkosen muistolle.

Yhteistyökykyisenä ja seurallisena tunnettu tohtori Risto Kukkonen poistui keskuudestamme äkillisen sairauskohtauksen murtamana kotonaan yöllä nukkuessaan 11. syyskuuta 20§0 vain 49-vuotiaana. Hänen siunaustilaisuutensa oli Helsingin Hietaniemen uudessa kappelissa 2. lokakuuta 2010.

Sanottua

Julkaisuja

Monografiat

Aavan meren täällä puolen : Arkkityyppiset piirteet ja amerikkalaisvaikutteet suosituimmissa suomalaisissa molli-iskelmissä. Väitöskirja (musiikkitiede, Helsingin yliopisto). Suomen Jazz ja Pop Arkiston julkaisusarja.

Artikkeleita ja yhteisjulkaisuja

Kukkonen, Risto & Henriksson, Juha: Toivo Kärjen musiikillinen tyyli. Helsinki 2001.

Poutiainen, Ari & Kukkonen, Risto (toim.): Suklaasydän, tinakuoret. Jazziskelmä Suomessa 1956-1963.

Linkit

Henriksson, Juha: Muistoja Risto Kukkosesta. Musiikin suunta 33 (2011) : 1, s. 87—99.

Lilja, Esa (kirja-arvostelu): Sukellus suomalaisen jazziskelmän kulta-aikaan. Musiikin suunta 33 (2011) : 4, s. 63—64.

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Jari J. Marjanen (VYS ry), lokakuu 2013


Artikkeli perustuu osittain kirjoittajan Risto Kukkosen kanssa tämän eläessä käymiin keskusteluihin ja Kukkosen henkilöhistorian osalta linkissä mainittuun FT Juha Henrikssonin kirjoitukseen.


www.fono.fi
Artikkelitietokanta

Henkilökohtaiset työkalut