BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Rafael Ramstedt

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Rafael Gustaf Johan Ramstedt
Aliakset: Rafu

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 14.6.1888
Kuolinaika: 26.1.1933

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja (päärooli), sanoittaja
Soittimet: laulu

Muut henkilöyhteydet

J. Alfred Tanner, aikalainen, työtoveri

Biografia

Rafael Ramstedt kuluu 1900-luvun alun varhaisiin suomalaisiin kuplettilaulajiin. Rafael Ramstedt oli J. Alfred Tannerin aikalainen ja työtoveri. Tannerin tavoin Ramstedt esiintyi kuplettikahviloissa ja elokuvateattereissa. Kuplettilaulajat kiersivät jo tuohon aikaan esiintymässä ympäri maata ja Ramstedtkin oli mukana J. Alfred Tannerin kiertueilla. Tanner ja Ramstedt olivat työtovereita ja heidän yhteistyönsä hyödytti molempia – Tanner sai Ramstedtilta ideoita kappaleisiinsa ja Ramstedt sai puolestaan Tannerilta ohjelmistoa esitettäväkseen. Tannerinkin kappaleet olivat tosin mukaelmia ajan suosikkisävelmistä; hän ei ole sepittänyt itse yhtään kappaletta.

Ramstedt oli kaksikielinen – hän hallitsi sekä suomen että ruotsin kielen. Ramstedt esitti paljon Tannerin kappaleita, joihin hän oli laatinut ruotsinkieliset sanat. Reino Hirviseppä (1969,86) kuvaa Ramstedtin hyvää ääntä ja tyylikkyyttä ja mainitsee erikseen, että Ramstedt oli taitava tekemään ruotsinnoksia Tannerin kappaleista.

Esiintyjänä Ramstedt oli Tanneria hienostuneempi. Rafael Ramstedt pukeutui frakkiin ja halusi antaa itsestään herrasmiesmäisen vaikutelman, eikä hän esityksissään suosinut kaksimielisyyksiä, toisin kuin useat muut kuplettilaulajat tekivät tuolloin ja ovat tehneet monesti myöhemminkin.

Kuplettiesiintymistensä lisäksi Ramstedt esiintyi myös teattereissa. Ramstedt esitti teatterirooleissaan myös operettiosia. Ramstedt oli lisäksi mukana elokuvassa ”Sano se suomeksi”.

Ramstedtin esittämistä kappaleista tunnetuimpia ovat merimiesvalssi Heijallerrii sekä Rosvo Roope johon Ramstedt on tehnyt myös sanat. Rosvo Roope on suosittu yhteislaulukappale, jonka on levyttänyt muun muassa Kauko Käyhkö (1956), Tapio Rautavaara (1963), Tauno Palo (1968), Tauno Palo yhdessä Ansa Ikosen kanssa (1974), Georg Malmstén (1971), Simo Salminen (1975), Teijo Joutsela (1979) ja Timo Turpeinen (1989).

Ramstedt levytti joitakin samoja kappaleita kuin Tannerikin, esimerkiksi laulut Kalle Aaltonen ja Orpopojan valssi. Vaikka Ramstedt esitti ruotsinnoksia Tannerin lauluista, Ramstedtin levylle laulettu tuotanto lähes yksinomaan suomenkielistä.

Valikoitu diskografia

Ramstedt, Rafael (1931). Rosvo Roope. Säv. Trad. San. Rafael Ramstedt. Sävel sälp 649 (lp).

Ramstedt, Rafael (1929). Römperin tanssit. Säv. Trad. san. Rafael Ramstedt. His Master´s voice x 3136 (78).

Ramstedt, Rafael (1928). Merimieslaulu (Heijallerii). Säv. Rolf Ernst. san. Rafael Ramstedt. His Master´s voice a.l.0951 (78) /Sävel sälp 649 (lp).

Ramstedt, Rafael (1928). Kirottu sävel. His master´s voice a.l.0953 (78) / Helmi 063012353 (cd).

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Laura Henriksson


Gronow, Pekka, 2004. Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow, Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S.81.

Hirviseppä, Reino 1969. Hupilaulun taitajia Pasi Jääskeläisestä Juha Watt Vainioon. Porvoo: WSOY. S.86–93. Jalkanen Pekka & Kurkela, Vesa 2004. Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Porvoo: WSOY. S.222–224.

Jalkanen Pekka & Kurkela, Vesa 2004. Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Porvoo: WSOY. S.222–224.

Henkilökohtaiset työkalut