BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Olavi Heinonen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Olavi Antero Heinonen
Salanimet: Ozzy Heinonen (muusikkona), Olli Nikkari (todennäköinen sanoittajasalanimi 50-luvun alkupuolella), Olli (perhe- ja ystäväpiirissä)


Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 21.1.1930 Helsinki
Ylioppilas 1949
Vänrikki 1951
Kuolinaika: 13.12.2009 Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: muusikko, sanoittaja, sovittaja, mainosmies, pakinoitsija, kolumnisti
Soittimet: trumpetti

Muut henkilöyhteydet

Göran Ödner (sanoitusten säveltäjä)
Olavi Koskela (yhden sanoituksen säveltäjä)
Erik Lindström (yhden sanoituksen säveltäjä)

Kunniamerkit/palkinnot

ei tiettävästi

Biografia

Olavi Antero Heinonen syntyi 21. tammikuuta 1930 Helsingissä muurari Eino Heinosen ja laukkuompelija Aunen, o.s. Jalava, lapsena.

Soittamisen Olli Heinonen aloitti jo varsin nuorena, omien sanojensa mukaan 14-vuotiaana. Rytmi-lehdessä 2/1950 on julkaistu Sami Ahokkaan kirjoittama artikkeli, jossa kerrotaan Eteläsuomalaisessa Osakunnassa toimineesta Down Beat Clubista. Artikkelissa kerrotaan tilaisuudesta, jossa jazzklubin vieraina on ollut Yhdysvaltain lähetystön henkilökuntaa. Session osanottajista mainitaan Valto Laitinen, Eino Virtanen, Olli Heinonen, Sami Ahokas, Åke Granholm, Olli Häme (oik. Hämäläinen) ja Pentti Lehtonen.

Asevelvollisuusaikanaan v. 1950 Heinonen tutustui RUK:ssa myöhemmin kevyen musiikkimme keskeiseksi hahmoksi kohonneeseen Jaakko Saloon, ja ystävyys jatkui armeijan jälkeenkin. Jaakko Salon yhtyeessäkin Heinonen soitti ja samoin tiettävästi ainakin Ossi Aallon, em. Olli Hämeen ja Olavi Virran yhtyeissä/orkestereissa. Jazzin tyylisuunnista läheisin hänelle oli bebop.

Syntyperäinen helsinkiläinen asui perheineen pääkaupungin ulkopuolella 1950-luvun alkupuolella toimien opettajana Länsi-Suomessa Laitilassa ja Punkalaitumella.

Varsinaisen elämäntyönsä Heinonen teki liike-elämän mainos- ja muissa myyntitehtävissä useissa eri yrityksissä. Päivätyö alkoi viedä niin paljon aikaa, että 13.10.1957 Suomen Sosialidemokraatissa julkaistiin Heinosen ”testamentti”. Sami Ahokas kertoo artikkelissa, että Heinonen oli pannut soittimensa hyllylle, mutta jättänyt ”testamentin”, jossa hän ”terävällä älyllään ja hyvällä musiikinanalysoimiskyvyllään selvittelee jazzmusiikin tilaa”. Tytär Hannele Lindforsin mukaan ”torvi pysyi hyllyllä useita vuosikymmeniä, kunnes 90-luvulla se otettiin taas käyttöön”; Heinonen oli vanhemmilla päivillään mukana Alte Kameraden -orkesterissa.

On ilmeistä, että Olavi eli Olli Heinonen oli muutamia sanoituksia tehnyt salanimi Olli Nikkari, vaikkei tästä olekaan täyttä varmuutta. ”Olli Nikkariksi” on Teostossa kirjattu Olavi Heinonen, jonka viimeinen osoitetieto oli Helsingistä, minkä lisäksi ”Nikkarin” tekstit ovat teknisesti varsin hyviä, ja Olavi Heinonenhan taas oli opiskellut kieliä. Suomen kirjallisuus -bibliografiassa Olli Nikkarin oikeaksi nimeksi on mainittu Olli Heinonen.

Olavi Heinonen oli neljästi naimisissa, ja hänellä oli kuusi lasta. Hän kuoli synnyinkaupungissaan Helsingissä 13. joulukuuta 2009.


Sanottua

Hannele Lindfors luonnehtii isäänsä seuraavasti: ”[Olli Heinonen] oli hyvin verbaalinen henkilö. Hän oli koulutukseltaan kielten maisteri, mutta toimi elinaikanansa enimmäkseen muissa tehtävissä mm. mainonnan ja markkinoinnin parissa. Hän kirjoitti paljon laidasta laitaan, mm. pakinoita, yrityshistoriikkeja ja markkinointikirjojen käännöksiä.”


Lähteitä

Sami Ahokkaan artikkelit.

Lindroos (o.s. Heinonen), Hannele (2015): Sähköpostiviestit elokuussa 2015.


Verkkolähteitä:

Alte Kameraden: [1]


Jari J. Marjanen (VYS ry), elokuu 2015.


Valikoitu diskografia (sanoitukset)

Kaikki ”Olli Nikkarin” levytetyt sanoituksetOlavi Virta ja Olavi Koskelan orkesteri: Kultakutri, hidas foksi. Säv. Yrjö Väsäri [= Göran Ödner]. / Sävel, kerro kaipuuni (valssi). Säv. Olavi Koskela. Odeon PLD 27 (1952).
Olavi Virta ja Olavi Koskelan orkesteri: Purjehtijan valssi. Säv. Yrjö Väsäri [= Göran Ödner]. Odeon PLD 28 (1952).
Veikko Tuomi __________: Öinen viulu (____). Säv. Yrjö Väsäri [= Göran Ödner]. Odeon PLD 84 (1953).
Hyvänyön suukko. Säv. Erik Lindström. Finlandia P 200 (1954).
Raya Avellán [= Raija Valtonen] (laulu) ja Olavi Virta (puhe) sekä Toivo Kärjen yhtye: Ystäväin (A Dear-John Letter), foksi/puhe-esitys. Säv. Lewis A. Talley. Philips P 40060 H (1954).
Matti Lehto [= Olavi Virta] ja Scandia-orkesteri: Usko pois eli Maaltapako (Little Brown Jug), foksi. Yhdysvaltalainen kansanlaulu, muk. J. E. Winner. Scandia KS 224 (joulukuu 1954).


www.fono.fiHenkilökohtaiset työkalut