BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Nacke Johansson

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Paul Mikael Johansson
Oikea nimi: Paul Johansson
Salanimet: Paul Niska (ruots. nacke = niska), Juha Vuoristo

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 26.6.1932, Turku
Kuolinaika: 14.10.2007, Finström, Ahvenanmaa

Roolit ja soittimet

Roolit: sovittaja (päärooli), tuottaja, muusikko, kapellimestari, säveltäjä
Soittimet: piano (pääinstrumentti)

Vaikuttajat

Jaakko Salo

Muut henkilöyhteydet

Markku Johansson, veli, trumpetisti, sovittaja

Biografia

Muusikko, kapellimestari ja säveltäjä Paul Johansson tunnettiin parhaiten lempinimellään Nacke. Hänen isänsä oli viulisti Martin Johansson, joten voinee sanoa että musiikki oli Nackella, itseoppineella pianistilla ja säveltäjällä, verissä. Otto Donnerin muistokirjoituksen mukaan hänen vahva itsetuntonsa perustui sellaiseen musikaalisuuteen ja musiikin käsityötaidon hallintaan, jotka on suotu vain harvoille.

Silti Nacke oli luonteeltaan vaatimaton, voisi jopa sanoa ujo, eikä hän hakeutunut parrasvaloihin, vaan hänen musiikilliset taitonsa ja erinomainen tyylitajunsa kiinnittivät ihmisten huomion. Hänen skaalansa oli laaja ja tuotanto vaikuttavan monipuolinen: jazzia, iskelmää, teatteri- ja elokuvamusiikkia, levytuotantoa, sovituksia, sävellyksiä, konsertteja jne.

Pääasiallisen elämäntyönsä Nacke Johansson teki äänitysstudioissa, 60-luvun alussa tuottajana ja sovittajana Jaakko Salon alaisuudessa Scandia Recordsilla, myöhemmin ja läpi 70-luvun eräänä Fazerin ahkerimmista luottotekijöistä. Teoston rekisteriin merkittyjen levysovitusten määrä lie ylittänyt tuhannen. Johanssonin kenties tunnetuin sävellys on Suomen euroviisu Muistathan vuodelta 1972, jonka hän teki yhdessä Juha Flinckin kanssa. Sen esitti ilmeisesti hänen ideoimansa duo Kim Floor ja Päivi Paunu. Skotlannin Edinburghissa järjestetyn kilpailun peräti kuudesta lauluduosta suomalaiset olivat toiseksi parhaita sijoittuen 12.:ksi.

Lukuisat laulajat ja laulajattaret niin teatterimaailmassa kuin populaarimusiikin parissakin ylsivät Nacken varmojen käsien ja tarkkojen korvien ohjaamina levytyskelpoisiin esityksiin. Nacke Johansson työskenteli paljon myös muiden yhtiöiden ja artistien kanssa ja oli eräänä kesänä Tapani Kansankin kiertueella kapellimestarina. Markku Johansson muistelee, että Fazerilla Jaakko Borgin huoneessa muiden sovittajien nuottipino oli joitakin senttejä, mutta Nacken pino yli metrinen.

Levytysten ohella Svenska Teatern ja YLEn ruotsinkieliset ohjelmat työllistivät Nackea paljon. Radion kantanauhoituksista mm. jazzvalssi Jazzification soi aikanaan paljon. Svenskanissa Nacke oli kapellimestarina mm. menestysesityksissä À la Taube ja Stadin kundi. Hän sävelsi myös musiikin Matti Kassilan elokuvaan Aatamin puvussa ... ja vähän Eevankin vuonna 1971.

Säveltäjä-kapellimestari Markku Johanssonilla oli Nacken kanssa yhteinen isä, mutta 17 vuotta ikäeroa. He tapasivat ensimmäisen kerran, kun Markku oli 4-5 -vuotias, mutta tiiviimpi yhteydenpito alkoi kun Markkua alkoi kiinnostaa säveltäminen ja sovittaminen 13-vuotiaana. Markku alkoi käydä Heinolasta Helsingissä Nackella opissa ja luonnollisesti isoveli oli tärkeä esikuva ja auktoriteetti.

Nacke Johansson toimi myös LUSESin hallituksessa ja ELVIS ry:n johtokunnassa (1965-1973). Hänet kutsuttiin ELVIS ry:n kunniajäseneksi 2004. Hän sai elämäntyöstään myös Georg Malmstén -säätiön palkinnon 1999.

Vetäytyessään sairaseläkkeelle 1987 Nacke jätti lähes tyystin sävellys- ja sovitustyöt, mutta esiintyi edelleen satunnaisesti pianistina muusikkoystäviensä kanssa. Viime vuosinaan hän ei juuri poistunut Ahvenanmaalta. Kun Markku Johansson tapasi Nacken viimeistä kertaa, tämä edelleen muisteli hyvillä mielin tekemisiään ja muusikkokollegoita.

Valikoitu diskografia

Levytettyjä sävellyksiä

Tamara Lund: Yön tuuli laulaa (san. Reino Helismaa) Fontana 1964
Laila Kinnunen: Kesän muisto (san. Reino Helismaa) Decca 1968
Kim Floor & Päivi Paunu: Muistathan (säv. Juha Flinck ja Nacke Johansson san. Juha Flinck) Polydor/Fazer 1972
Reijo Kallio: Tiedä en kauniimpaa (san. B. Koskelo) CBS 1977
Carola: Yksin (san. Vexi Salmi) Decca 1972

Sanottua

Georg Malmstén -säätiön tunnustuspalkinnon luovutuksen yhteydessä Nacke muisteli, kuinka sovittajat saavat sävellyksiään julkaistua:

- Sävellyksiä on syntynyt siinä sivussa. Sellainen storyhan on kulkenut jo sata vuotta, että kun esimerkiksi solisti X:n levyltä puuttuu vielä kaksi biisiä, niin sovittaja sanoo ihan sinisin silmin, että ne kaksi syntyvät ihan hetkessä. Sitten sovittaja menee kotiinsa ja tekee ne biisit. Se oli sellainen humpuukikonsti saada biisit framille. Ei tarvinnut sen kummemmin sysätä niitä firmalta toiselle, että "ottakaa nyt tämä biisi, ottakaa ihmeessä".

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja Petri Kaivanto lähteinään:


Otto Donner: Paul "Nacke" Johansson in memoriam (ELVIS ry:n kotisivu)
Jussi Collin: Pitkän linjan ammattimies palkittiin (SELVIS 1/99)
Markku Johanssonin puhelinhaastattelu (Petri Kaivanto)

Henkilökohtaiset työkalut