BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Myrskyn jälkeen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Kari Tapion haastattelu 12.11.2009

Sävellys: Veikko Samuli
Sanat: Kari Tapio
Sovitus ensilevytyksessä: Veikko Samuli
Kustantaja: Samusiikki-Samusic Oy
Ensilevytys: 1995 promosingle, jossa 4 eri artistin uutuudet Audiovox AXRSCD 073 / Kari Tapio: Myrskyn jälkeen Audiovox AXRCD 1082

Katso Kari Tapion esitys 1.11.1997 Reijo Taipaleen 35-vuotisjuhlakonsertissa/YLE Elävä arkisto

Tarina

Myrskyn jälkeen on Kari Tapion suurimpia hittejä, jonka matka levylle oli pitkä. Kari Tapion ensimmäiset julkaistut omat sanoitukset olivat käännöskappaleita, mutta varsinkin yhteistyö Veikko Samulin kanssa Audiovoxilla innosti Kari Tapion tekemään myös muutamia originaalisanoituksia. Yleensä hän teki sanoituksensa aina valmiisiin melodioihin. Poikkeus on Myrskyn jälkeen, jonka hän on kirjoittanut suoraan runoksi. Idea tuli kuulemma niin myöhään yöllä, että muuta sanoitushommaa ilman kuulokkeita kasettimankan kanssa ei saattanut vaimoa herättämättä tehdä.

Kappaleen syntyhistoriasta Kari Tapio muisteli haastattelussa:

Mietin siinä vähän omaa elämääni, on semmosta vähän myrskyn tynkääkin ollut tossa… En muista kovin tarkkaan, siihen meni varmaan norttia paljon ja valvottuja öitä.

Kari Tapion alkuperäisenä tarkoituksena oli antaa Myrskyn jälkeen nimenomaan jollekin muulle laulajalle ja siten viestittää halustaan kirjoittaa sanoituksia myös muille.

Ihan ensin Kulttuuritalolla oli hyväntekeväisyyskonsertti, jossa annoin Katri Helenalle sen tekstin ja pyysin häntä säveltämään sen. Katri, katsoi ja sanoi, että "tää on ihan sun elämääs, kyllä sun pitää tää ite laulaa." Annoin sen sitten Rainer Frimanille ja tekstin sävelsi Köpi (Kyösti) Roth. Se kesti kauan, hän ei sitä tehnyt. Sitten se kiersi: Markku Aro oli seuraava. Meni vuosi, ei tapahtunut mitään, mä otin sen veks.

Sitten (Veikko) Samuli sanoi mulle, että jos et sä sitä itse tee, niin voisitko antaa sen Matti Eskolle. Mä sanoin, että totta kai, se on hyvä kundi ja sopii hyvin sille. Matti Esko sen kerkis jo laulaakin, mutta hän lähti sitten Audiovoxilta pois, ja Ile (Ilkka Vainio) ja Samuli, koska Audiovox sen biisin omisti, eivät halunneet antaa sitä mukaan… Sitten tuli Syksyn Sävel -aika ja me oltais laitettu se siihen. Mä itse päätin siis vihdoinkin laulaa sen. Mutta me ei voitu laittaa Syksyn säveleen, kun Matti Eskon demo oli jo soinut Radio Salossa.

Junnukin vielä liittyy tähän, kun hän viimeisenä syksynään kävi täällä meillä kylässä ja puhui koko elämänsä suurin piirtein. Mä näytin sen tekstin Junnulle silloin. Junnu korjasi siitä yhden sanan ja sanoi: "Tää on ihan sinkkubiisi. Korjaa tuo! Oma suu, oma leipä. Älä anna kellekään tätä!"

Vuonna 1995 ilmestynyt Myrskyn jälkeen -albumi sinkosi Kari Tapion lopullisesti Suomen suosituimpien artistien joukkoon, 50-vuotiaana. Se on yli 115 000 kappaleen myynnillään Kari Tapion menestynein originaalialbumi.

Lähteet

Artikkelin kirjoittaja: Petri Kaivanto

Petri Kaivanto: "Kari Tapio - laulaja ja lauluntekijä" Selvis 02/2009
IFPI Finlandin Kultalevyhaku

Muita levytyksiä

  • 2001 Valamonks: Valamonks AXR (Edel) 0123122 AXR
  • 2003 Topi Maines: Kuubalainen serenadi Topcat TOPCA 02

Henkilökohtaiset työkalut