BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Lasse Liemola

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Taiteilijanimet: Lasse Liemola
Salanimet: LaLa
Nimihistoria: Lars-Erik Olavi Liemola, ristimänimi

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 5.9.1937, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja (päärooli), tuottaja, juontaja
Soittimet: kitara

Yhtyeet

Rambling Cowboys, 1956-

Biografia

Lasse Liemola aloitti taipaleensa kevyen musiikin saralla laulamalla veljensä Georgin ja ystävänsä kanssa triossa nimeltä Rambling Cowboys. Toukokuussa 1955 kolmikko osallistui Helsingin Linnanmäellä otsikolla "Vihreällä oksalla" järjestettyyn kykyjenetsintätilaisuuteen, päästen esiintymään sen jälkeen kesäksi Peacock-teatteriin. Vuonna 1957 Lasse voitti Helsingin työväentalolla Suomen iskelmälaulukilpailuissa oman sarjansa (muut voittajat olivat Laila Kinnunen ja Kari Tuomisaari!) ja pääsi sitä myöten levyttämään Ossi Aallon orkesterin säestämänä kaksi amerikkalaista evergreeniä: Sininen kuu ja Kadun aurinkoisella puolella.

Kauppakorkeakoulussa opiskellut Liemola teki läpimurtonsa kuitenkin vasta hieman myöhemmin samana vuonna levyttämällä brittiläisen skiffletähden Lonnie Doneganin menestysnumeron Puttin’ On The Style eli omana suomennoksenaan Diivaillen. Näin hänestä tuli maamme ensimmäinen varsinainen nuorisoidoli musiikin saralla, ja hän jatkoi menestystään mm. sellaisilla esityksillä kuin Diana, Anna pois sekä Living Doll. Liemolan itsensä mukaan varsinainen läpimurto oli vasta 1959 tammikuussa levytetty Anna pois, sillä "Diivaillen ei päässyt radiosoittoon mm.kielensä takia (slangia). Siihen aikaan kuunteluraati arvioi levyjen sopivuuden."

Kuvaavaa Lasse Liemolan tuolloiselle suosiolle on, että hän saavutti Viikkosanomien ”Suosituin suomalainen” -äänestyksessä neljännen sijan, ohittaen niin Mika Waltarin kuin Niilo Tarvajärvenkin. Tietysti myös televisio oli kiinnostunut tästä uudesta ”Suomen Paul Ankaksi” nimetystä komeetasta ja olipa hän mukana parissa iskelmäelokuvassakin, joista kannattaa mainita tässä Fennada-Filmin Iskelmäketju vuodelta 1959.

60-luvulle tultaessa Liemolan suosio alkoi kuitenkin hiipua ja hänen viimeisiksi menestysnumeroikseen jäivät vuonna 1961 julkaistu No niin, Mary Lou sekä vuotta nuorempi Me nuoret. Kokeiltuaan onneaan huonolla menestyksellä äänilevykauppiaana Lasse jätti musiikin taustalle siirtyäkseen yhä aktiivisemmin liike-elämän palvelukseen. Myöhemmin hän suuntautui myös kunnallispolitiikkaan istuen useampia kausia Helsingin kaupunginvaltuustossa. Esiintymistä hän ei ole kuitenkaan kokonaan jättänyt ja esimerkiksi 70-vuotissynttäreitään hän juhlisti kunnianhimoisella kreikkalaisen musiikin konsertilla Savoy-teatterissa, onhan hän tämä stadin slangin intohimoinen vaalija ja yhdistysaktiivi myös neljäsosakreikkalainen eli standin slangilla "varttigreku".

Valikoitu diskografia

Sininen kuu / Kadun aurinkoisella puolella 1957 (Columbia MY 33)
Diivaillen 1957 (Columbia MY 37)
Diana 1958 (Columbia MY 39)
Anna pois 1959 (Columbia MY 45)
Living Doll 1959 (Columbia MY 58)
No niin, Mary Lou 1961 (Columbia MY 75)
Me nuoret 1962 (Columbia MY 81)

Linkit

Virallinen kotisivu

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja Erkki Pälli lähteinään mm.:
Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)
Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)
Pälli, Erkki 1999: Riemutoimittaja kuuluisuuksien kintereillä (Otava, Helsinki)


Henkilökohtaiset työkalut