BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Kotkan ruusu

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustiedot

Sävellys: Helvi Mäkinen
Sanat: Leo Anttila
Sovitus ensilevytyksessä: Jaakko Salo
Ensilevytys: 1969 Pauli Räsänen, single (Scandia)
Eino Grön 1973, albumi Eino Grön laulaa suomalaisia tangoja (Fazer Finnlevy), sovitus Taito Vainio

Arja Saijonmaa 1981, albumi Ruotsiin ja takaisin (Scandia), sovitus Anders Ekdahl.

Tarina

Tangon on säveltänyt tamperelainen pianisti Helvi Mäkinen (1902−1988), joka toimi Tampereen Työväen Teatterin kapellimestarina vuodet 1936−58. Tekstin kirjoitti Leo Anttila, joka oli kotkalainen teatterin ystävänä tunnettu lakimies.

1940-luvun alussa, Edvin Laineen johtajakaudella, TTT:n näyttelijä Yrjö Hämäläinen kirjoitti revyyn ”Eläköön Tampere”, joka suuren suosion myötä tehtiin paikalliseksi muutettuna myös Turussa. Revyyn sävelsi Mäkinen, ja tekijäpari teki jatkoksi revyyn nimeltä ”Rengasmatka.” Asiasta innostuneena suunniteltiin Kotkassa omaa revyytä, ja se sai kirjoitusvaiheessa nimen ”Kotkan laulu.” Säveltäjäksi pyydettiin Helvi Mäkistä, joka kertomansa mukaan (haastattelussa keväällä 1972) ensin sanoi, että ”ei tule mitään. Minähän repeän töihini jo muutenkin. Niillä oli täysimittainen revyy, yli 20 lauluakin. Mutta saivat houkuteltua.”

Mäkinen ei kutsunut itseään säveltäjäksi: ”Olen kirjoittanut nuotteja paperille kun on pyydetty, ja kun se on kuulunut yhtenä osana siihen työhön, mistä palkkakin maksettiin. Mutta en minä mikään säveltäjä ole. Opiskeluaikana tietty sain perusopetuksen niissä taidoissa, joista säveliä syntyy, mutta säveltäjän ja minun välillä on vielä eroa. [−] Kun menin Työväenteatteriin, niin jo ensimmäisenä vuonna oli yhdeksän ensi-iltaa, pelkkiä operetteja ja laulunäytelmiä. Siinä sai hosua jo pelkän harjoittamisen ja soittamisen kanssa ihan tarpeeksi.”

Itse laulua Mäkinen tuolloin pohdiskeli, Pauli Räsäsen muutaman vuoden takaisen levytyksen myötä, seuraavasti: ”Kumma kun se nyt tuolla lailla putkahti. Johan minä olin sen unohtanutkin. Ei sitä silloin yhtä rallia kauan muisteltu, kun päivästä päivään ja vuodesta vuoteen teki työkseen musiikkia teatterin tarpeisiin. Toisaalta menestyksen ymmärränkin. Jaakko Salon sovitus on hyvä, paljon parempi siitä on tehty kuin se minun alkuperäiseni. Ja Räsäsen Pauli laulaa sen hyvin.”

Lähteet

Leila Välkevirta: Kotkan ruusu syntyi tilaustyönä (Ilta-Sanomat 2.2.1972).

Ks. lisäksi: [1] (J. J. Marjanen)


Henkilökohtaiset työkalut