BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Kersantti Karoliina

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustiedot

Sävellys: Veli-Pekka Hautamäki
Sanat: Mika Sundqvist
Sovitus ensilevytyksessä:
Kustantaja: Jee-Jee Music
Ensilevytys: 1992 Popeda: single, albumi Svoboda (Poko)

Tarina

Pate Mustajärvi: – Kun mä kuulin ’Karoliinan’ riffin, niin olin että ’oh-hoh’. Tulin sitten seuraavana päivänä studioon, ja ajattelin, etten näytä tekstiä kellekään, mä vaan laulan sen. Tekstin tarina meni niin, että oli maalaistalo, ja navetassa on iltalypsyllä talon emäntä. Nuori isäntä kävelee kirves kädessä kohti navettaa, ja tappaa ensin emännän, sitten karjan, ja kun se tappaa viimeisen lehmän, niin se juo siitä veret. Sen jälkeen se lähtee juoksemaan pitkin suota hullusti nauraen. Costi [Hautamäki] sanoi mulle ekan säkeistön jälkeen, että ’älä laula enempää, mulla nousee jo nyt karvat pystyyn’. Se teksti ei ollut bändistä hyvä, ja mä menin tarkkaamoon loukkaantuneena. Sanoin, että ’pitääkö sen alkaa aina niin että mulla on buutsit ja mä soitan kitaraa?’. Jätkät innostui, että ’joo joo, tuo on hyvä!’. Se on sitten eka rivi, ja Sundqvistin Mikalle sanottiin, että ’tee se loppuun’. Eihän siitä olisi tullut ikinä hittiä minun tekstillä.


Mika Sundqvist: – Kersantti Karoliina on sellainen tuhkimotarina. Albumin muut biisit olivat jo valmiina, ’Karoliinan’ pohja oli tehty, mutta siinä ei ollut kunnollista tekstiä. Oli vaan olemassa lause ’On mulla bootsit ja mä soitan kitaraa’. Mun mielestä se oli sävellyksenä helvetin hyvä poprock-biisi. Tuumasin, että tässä pitää olla kaupallinen teksti. Costello [Hautamäki] ilmoitti, että ’eiköhän anneta olla, onhan tässäkin jo biisejä tarpeeksi, ei sitä välttämättä tarvitse’. Sanoin, että ’tää on niin hyvä, että tää kyllä tehdään’. Olin [tuottajana] aika jääräpäinen, onneksi. Pate sanoi, ettei hän saa siihen enää mitään tekstiä. Mä sanoin ylpeänä: ’selvä, mä teen tähän biisiin tänä iltana tekstin. Huomenna lauletaan se nauhalle’.
 Sitten katselin illalla kympin uutisia, jossa puolustusministeri Elisabeth Rehniä haastateltiin. Hän kertoi että YK-joukkoihin aletaan ottaa kapiaisiksi myös naisia. Siitä mulle tuli ahaa-elämys; ’tästähän se teksti pitääkin tehdä’. Ajattelin muuttaa asetelmaa niin, että laulaja on pullamössömies, joka kotona vaan hyssyttelee vauvaa. Ja kun Karoliina huutaa, niin se on kuin leijonan karjuntaa. Se on siis parodiaa: kun solisti on näin karhea, niin kuinka karhea se nainen sitten onkaan?. 


Lähteet

Vesa Kontiainen - Kjell Starck: Popeda - ilikeesti kiitää (Like 2001)


Henkilökohtaiset työkalut