BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Katson sineen taivaan

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Matti Siitonen
Sanat: Vexi Salmi
Sovitus ensilevytyksessä: Paul Fagerlund
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland Oy
Ensilevytys: 1979 Katri Helena: Katson sineen taivaan (Scandia SLP 668)

Katso ensiesitys Suomen euroviisukarsinnassa/YLE Elävä arkisto

Tarina

Kolmas Suomen euroviisukarsinnan voitto tuli Matti Siitoselle eli Fredille säveltäjänä vuonna 1979 Katri Helenalle tehdyllä laululla Katson sineen taivaan (san. Vexi Salmi).

 Kappale sijoittui Jerusalemissa pidetyssä loppukilpailussa 14.:ksi. Fredi muistelee saaneensa idean jo paria vuotta aiemmin:

1976 Haagin euroviisuissa aloin miettiä hotellihuoneesta ulos katsellessa, että millainen sen euroviisun oikeastaan pitäisi olla. Jo siellä syntyi joku aihe tähän.Fredi esitteli sävellyksensä ensin Toivo Kärjelle, joka olisi muuttanut yhden intervallin, mutta Fredi piti päänsä. Sen sijaan solisti sai läpi vähän dramaattisemman muutoksen...– Mä olin tehnyt siihen C-osan, joka oli musta hieno. Sitten Timo Kalaoja ja Katri tulivat meille Herttoniemeen ja esittelin kappaleen. Katri kuunteli ja sanoi: ”Toi yks osa, sitä ei tarvita.” Me Timpan kanssa katottiin toisiamme ja sanottiin, että ”siinähän se on se juttu, just siinä”, muusikot oikein miettii... Mutta ei, Katri oli oikeassa. Se oli ihan oivallinen ratkaisu.[1]

Lähteet

Artikkelin kirjoittaja: Petri Kaivanto

  1. Petri Kaivanto: Matti Siitonen - soittaja, poptenori ja lauluntekijä Selvis 1/2010 [1]

Muita levytyksiä

  • 2006 Rendez-Vous: Valta vaihtuu (sov. Rendez-Vous ja Janne Riionheimo) (Evidence/Warner 5051011 57652 2)
  • 2007 Sleepy Sleepers: Eurowiisut terveisiä perseestä albumilla muokatuin sanoin Katson blondin poveen (san. Sleepy Sleepers)
Henkilökohtaiset työkalut