BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Kalevi Hartti

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Arvi Kalevi Hartti
Oikea nimi: Kalevi Hartti

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 1.1.1927, Helsinki
Kuolinaika: 19.8.1964, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: säveltäjä (päärooli), muusikko, sovittaja, näyttelijä

Muut henkilöyhteydet

Kalle Kaartinen, muusikkokumppani
Pentti Kaartinen, sävellysten (yleensä kuplettityyppisten) laulaja
Kaarina Kare, sävellyksen esittäjä
Tauno ("Uki") Rautiainen, sävellysten sanoittaja
Pekka Saanakorpi, sävellysten sanoittaja (salanimi Pekka Korpi)
Matti Viljanen, muusikkokumppani, sävellysten sovittaja

Biografia

Kalevi Hartti muistetaan paitsi säveltäjä-sovittajana ja muusikkona myös näyttelijänä Suomisen perhe -elokuvista. Matti Viljanen on muistellut, että Hartin vanhemmat olisivat jopa lievää väkivaltaa tai ainakin melkoista henkistä painostusta käyttäen kunnianhimossaan pakottaneet ainoan poikansa musiikin alalle, pianoa soittamaan.

Kalevi Hartti oli huomattava elokuva-, mainos- ja kuunnelmasäveltäjä 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa. Hänen iskelmäsävellyksistään vahvimmin elämään jäänyt lienee Olavi Virran laulama Tauno "Uki" Rautiaisen sanoittama melko kunnianhimoinen, Pekka Gronowin mukaan kenties "liiankin taiteellinen" hidas foksi Dolorosa, johon Rautiainen kirjoitti englanninkielisetkin sanat; englanninkielinen versio oli numeroimaton koelevy, joka julkaistiin ensi kerran Virran koottujen levyjen CD-kokoelman 16. osassa 1990-luvun puolessa välissä.

Aikalaisarvostelija Pyörittäjä eli Mauno Maunola arvioi Hartin sävellyksiä ja sovituksia yleensä vähintään suopeasti ja joskus suurestikin arvostaen; joitakin Pentti Kaartisen levyttämiä kupletteja hän suomi melko ankarastikin, mutta yleensä sanoitusten ja Kaartisen laulun takia eikä Hartin osuuden vuoksi.

Hartin säveltämistä elokuvista ensimmäinen oli Aarne Tarkaksen Yö on pitkä vuodelta 1952 (Olli "Hämeen" kanssa) ja viimeinen Erik Häkkisen Harha-askel vuodelta 1964. Ehkä dramaattisin hänen elokuvamusiikeistaan on oikeudenkäyntikohtauksella (raastuvanoikeuden päätöksen lukeminen) alkava Aarne Tarkaksen Nina ja Erik.

Hartti oli X-Filmin teknillinen johtaja ja oli yhdessä Yleisradion äänittäjän Erkki Ertesuon kanssa perustamassa Finnvox-äänitysstudiota; rahoitttajana oli Kurt Juuranto.

Kalevi Hartti menehtyi äkillisesti vain 37-vuotiaana elokuussa 1964.

Lähteitä

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja Jari J. Marjanen (VYS ry) lähteinään mm.:

Gronow, Pekka (1993): Olavi Virta: Kootut levyt. Osa 6: 1951—1952. (CD-levyn Helmi 450062 esittelyvihkonen.)

Kilpiö, Kaarina (2005): Kulutuksen sävel. Suomalaisen mainoselokuvan musiikki 1950-luvulta 1970-luvulle. Helsinki: Like. (Väitöskirja.) Ss. 136 ja 313.

Muikku, Jari (2001): Musiikkia kaikkiruokaisille. Suomalaisen populaarimusiikin äänitetuotanto 1945—1990. Gaudeamus. Tampere. S. 277.

Viljanen, Matti (1986). Jazz & Pop Arkisto, tallenteet PS009, PS010 ja PS017. Haastattelijana Timo Wuori.

Kalevi Hartti Elonetissä

Valikoitu diskografia

Olavi Virta ja Kalevi Hartin vahvistettu yhtye (1951): Dolorosa, hidas foksi. Säv. Kalevi Hartti, san. Tauno Rautiainen, sov. Matti Viljanen. Tähti RW 444.

Maire Ojonen ja Kalevi Hartin orkesteri (1952): Yö on pitkä, hidas foksi samannimisestä elokuvasta. Säv. Kalevi Hartti, san. Pekka Korpi [= Pekka Saanakorpi]. Leijona T 5074.

Pentti Kaartinen ja Kalevi Hartti yhtyeineen (10.3.1954): Vanha katulaulaja, foksi. Säv. & san. Pentti Kaartinen, sov. Kalevi Hartti. Finlandia P 187.

Eero Alho, Ritarikvartetti ja Kalevi Hartin yhtye (14.4.1954): Kulkukoira, foksi. Säv. & sov. Kalevi Hartti, san. Pekka Korpi [= Pekka Saanakorpi]. Finlandia P 203.

Eila Pellinen ja Ossi Runne orkestereineen (1958): Neidon toiveet, jazz-foksi. Säv. & sov. Kalevi Hartti, san. Rauni Kouta [= Reino Helismaa]. Rytmi R 6358.

Henkilökohtaiset työkalut