BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Kai Lind

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Kai Mikael Lind
Oikea nimi: Kai Mikael Lind
Taitelijanimet: Kai Lind
Aliakset: Kaitsu
Nimihistoria: Kaj Mikael Lindberg, 80-luvulle asti

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 31.12.1937, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja (päärooli), viheltäjä, muusikko
Soittimet: basso (pääinstrumentti), rummut

Yhtyeet

Four Cats

Muut henkilöyhteydet

Pentti Lasanen, muusikko, laulaja
Arja Tuomarila, laulaja, puoliso

Biografia

Kai Lind on laulajana ja muusikkona luonnonlahjakkuus, joka aloitti uransa puolittain sattumalta jouduttuaan paikkaamaan yllättäen keikalta pois jäänyttä rumpalia vuonna 1956 Linnanmäen tanssipaviljongissa. Sitä ennen hän oli ehtinyt opiskella kornetinsoittoa Kalliolan setlementtiopiston orkesterissa Helsingissä ja harjoitella rumpujensoittoa erään ystävänsä opastuksella. Laulamista hän harrasti matkimalla levyiltä Dean Martinin bravurinumeroita.

Leo Lindblomin orkesterissa Lind – tai vielä tuohon aikaan Lindberg – aloitti rumpalina, mutta yhtyeen laulaja-basistin irtisanouduttua yllättäen tehtävästään Kaj vaihtoi sujuvasti tehtävää. Hänen loikkansa kohti iskelmätähteyttä tapahtui vuonna 1957 Helsingin vanhassa Messuhallissa järjestetyissä suurtansseissa, joissa saavutettu yleisönsuosio sai myös levytuottajat kiinnostumaan komeasta tulokkaasta.

Kai Lindin esikoisäänite oli 1960 julkaistu käännös Sam Cooke'in hitistä Only Sixteen, Kuusitoista vain, mikä teki hänestä laajemminkin tunnetun teini-idolin. Samana vuonna hän myös siirtyi Ossi Malisen orkesteriin, joka puolestaan siirtyi vuonna 1962 hänen nimiinsä. Tässä vaiheessa Lind oli liittynyt Pentti Lasasen perustamaan lauluyhtyeeseen Four Cats, mistä oli tuleva ennen pitkää hänen pääasiallinen foruminsa. Kai Lindin tuolloisesta asemasta nimenomaan nuorison suosikkina kertoo hyvin se, että Iskelmä-lehden lukijat äänestivät hänet vuoden 1962 suosituimmaksi suomalaiseksi laulajaksi selvällä äänierolla seuraavaksi sijoittuneeseen Olavi Virtaan. Hän keikkaili yhä oman yhtyeensä kanssa, mutta hänen uransa alkoi suuntautua entistä tiiviimmin tv- ja studiotyöhön niin itsenäisenä solistina, Four Catsin jäsenenä kuin taustalaulajanakin.

Kaupallisesti onnistunutta avausnumeroa olivat seuranneet listoille mm. sellaiset Lindin levytykset kuin Billy Boy, Anna-Maija rakkahin ja Putti putti, nekin käännösiskelmiä. Häneltä suorastaan tulvi uusia äänitteitä markkinoille 60-luvun alkuvuosina, mutta vain aniharva niistä menestyi mainittavammin alkuinnostuksen jälkeen.

Tilannetta vaikeutti omalta osaltaan se, että Kai Lind oli mukana selvästi tunnistettavine äänineen myös kilpailevan yhtiön tuottamissa Four Cats -kvartetin esityksissä. Kaiken lisäksi hänen kaksi suosittua taltiointiaan – Painu pois, Jack ja Kaikki muuttuu – jouduttiin julkaisemaan sopimussyistä vuonna 1962 samanaikaisesti ja samassa asussa kahdella eri levymerkeillä (Scandia KS 419 ja His Master’s Voice TJ 239) - toisessa laulajan omissa nimissä ja toisessa Four Catsin tekemänä! Ihme kyllä tämä merkillisyys ei herättänyt koskaan suurempaa hälyä.

Suosionsa kulminaatiopisteessä vuonna 1963 Lind vaihtoi levy-yhtiötä, mutta ei pystynyt saavuttamaan enää solistina entistä asemaansa. Hän jatkoi kuitenkin levytyksiä sinnikkäästi eri merkeille myös vaimonsa Arja Tuomarilan ja poikansa Markuksen kanssa sekä Four Catsin jäsenenä. Lisäksi hänen äänensä on kuultavissa monien äänitteiden taustakuoroissa, eikä häntä sovi unohtaa noissa yhteyksissä myöskään taitavana viheltäjänä.

Ensimmäisen oman lp-levynsä Kai Lind pääsi tekemään niinkin myöhään kuin vasta 1979. Siinä hän esittäytyi myös säveltäjänä, ja onpa hän kunnostautunut sittemmin sovittajanakin.

Valikoitu diskografia

Kuusitoista vain 1960 (His Master’s Voice TJ 167)
Billy Boy 1960 (His Master’s Voice TJ 193)
Annamaija rakkahin 1961 (His Master’s Voice TJ 219)
Putti putti 1961 (His Master’s Voice TJ 224)
Four Cats: Painu pois, Jack / Kaikki muuttuu 1962 (Scandia KS 419)
Painu pois, Jack / Kaikki muuttuu 1962 (His Master’s Voice TJ 239)
Kai Lind 1979 (LP) (TopHits-FinnHits EALP 220)

Linkit

Diskografia, laatinut Veikko Tiitto

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Erkki Pälli


Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Pälli, Erkki 1999: Riemutoimittaja kuuluisuuksien kintereillä (Otava, Helsinki)

Henkilökohtaiset työkalut