BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Joel Rundt

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Anders Joel Rundt
Aliakset: Ess-Ell (nimimerkki)

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 3.12.1879 Uusikaarlepyy (Kovjoki)
Kuolinaika: 2.6.1971 Vaasa
1903 valmistuminen Uudenkaarlepyyn seminaarista

Roolit ja soittimet

Roolit: ruotsintaja, sanoittaja, runoilija, toimittaja, kansakoulunopettaja
Soittimet: kirkkourut

Muut henkilöyhteydet

Toivo Kärki

Biografia

Joel Rundtin nimi on jokseenkin tuntematon suomenkielisille, vaikka hän oli muun ohessa merkittävä suomenruotsalainen laulujen sanoittaja ja ruotsintaja. Nimimerkki V. Artin eli K. V. Valveen tavoin hänen toimintansa laaja-alaisuus samoin kuin vaikuttaminen myös klassillisen ja hengellisen musiikin alueella ovat hämärtäneet hänen merkitystänsä populaarimusiikissa.

Talonpojan poika Joel Rundt toimi seminaarista valmistuttuaan yli kaksikymmentä vuotta kansakoulunopettajana, viimeksi Helsingissä. Päätettyään opettajanuransa hän toimi Svenska Folkskolans Vänner -yhdistyksen sihteerinä ja ruotsinkielisen virsikirjakomitean sihteerinä. Tämän jälkeen hän ryhtyi päätoimiseksi kirjailija-runoilijaksi sekä siinä ohessa sanoittajaksi ja laulutekstien kääntäjäksi.

Nuottipainoksina on julkaistu useita Rundtin ruotsintamia lauluja, joita ei kuitenkaan ole levytetty; esimerkkeinä mainittakoon Före döden (Ennen kuolemaa, säv. Georges Boulanger), Bröllopsdansen eli Luolajan-Mikkolan säveltämä Yrjö Jylhän Häätanhu-runo, sekä muutamat Toivo Kärjen sanoittamat ja Kerttu Mustosen alkuperäissanoittamat laulut.

Valikoitu diskografia

Henry Theel 1946: Kom så stilla (Tule hiljaa), tango. Säv. Toivo Kärki, san. Kerttu Mustonen, ruots. Joel Rundt. Electro 3112.
Henry Theel 1947: Anna-Lisa (Anna-Liisa), tango. Säv. Toivo Kärki, san. Kerttu Mustonen, ruots. Joel Rundt. Electro 4020.
Mirjam Helin 1955: Lappmoderns vaggvisa (Lapin äidin kehtolaulu). Säv. & san. Kalervo Hämäläinen, ruots. Joel Rundt. Finlandia P 243.

Runokokoelmia ja suorasanaista kaunokirjallisuutta

Ödemark, ensimmäinen runokokoelma v. 1912
Tala, o sång, viimeinen teos v. 1968

Linkit

Joel Rundtin hautamuistomerkki

Lähteet

Artikkelin kirjoittaja: Jari J. Marjanen (VYS ry), maaliskuu 2013


Uudenkaarlepyyn kaupungin sivut (ruotsiksi)
www.fono.fi
www.aanitearkisto.fi
Suomen kirjallisuus -bibliografia (erityisesti säveljulkaisut)

Henkilökohtaiset työkalut