BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Ja rokki soi

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Matti Ruohonen
Sanat: Teppo Ruohonen
Sovitus ensilevytyksessä: Albert Järvinen
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland
Ensilevytys: 1973 Rauli ”Badding” Somerjoki: single (Love)

Tarina

Matti Ruohonen: – Baddingin [Rauli Somerjoki] Fiilaten ja höyläten innosti meitä tekemään sille jatkoa rokkimeininkiin. Demo oli rokki, vaikkakin mun kitararämpytystä. Mentiin demon kanssa Love Recordsin pomojen tykö. Me puhuttiin, että se vedettäisi Syksyn Sävel -kilpailussa, ja ne hyväksyi sen. Lovessa se oli harvinainen idea; yhtiönä se oli siinä maineessa, että siellä ei pelattu Syksyn Säveltä. Me oltiin asian takana, ja se oli vaan Baddingista kiinni, piti saada vielä sen hyväksyntä. Kun se sitten suostui laulamaan, me oltiin helvetin onnellisia, koska sen tatsi siihen oli just, se oli kymppi plus. Kisassakin rockbiisi erottui, sellainen oli siellä vielä harvinaista kauraa.


Atte Blom: – Tarjottu demo kuulosti aika standardinomaiselta, Chuck Berry miinus viisi -versiolta. Siinä oli sitten kai se ajatus, että [Albert] Järvisen avulla siihen saataisiin vähän kredibiliteettiä. Ja mun mielestäni se viittä vaille onnistuikin. Mä hahmotin, että ’ehkä tästä voisi tulla jotakin’.


Matti Ruohonen: – Koska aikataulu oli tiukka, niin kelattiin, että miten se ehditään saamaan kisaan mukaan. Loven kundit sanoi, että Wigwamin pojat on just taltioimassa settiä Finnvoxissa, ’menkää sinne juttelemaan, jos ne suostuu’. Mentiin rohkeasti Wigwamin sessiota häiritsemään. Mä jotenkin muistan vielä ne kundien ilmeet, että mikä helvetin juttu tämä on, kun tullaan ehdottamaan, että ’voitteko pitää breikkiä, pitäisi tehdä Baddingille Syksyn Säveleen yksi rokkibiisi?’. Kundit sitten keskeytti hommat, kuunneltiin se meidän biisi, ja ne katteli toisiaan, että miten tähän suhtaudutaan. Joku sitten vaan sanoi, että ”tehdään pois’, ja se käytiin läpi. Eihän siinä mitään suuritöistä sovittamista tarvittu, ehkä pari kolme kertaa jätkät sitä jauhoi, jotain parikymmentä minuuttia. Näin Wigwamista saatiin komppiryhmä, Järvisen kitarat vaan puuttui. Albert tuli myöhemmin tekemään osuutensa erikseen. Me ei oltu valvomassa sen kuvioita ja päällesoittoja. Helppoja nakkejahan nämä oli niille jätkille. Ei ne tarvinneet meidän mielipidettä. Viimeiseksi Badding lauloi päälle oman osuutensa.

M. A. Numminen: – Olin seuraamassa, kun Järvinen teki Ja rokki soi -levytystä, josta ei ilman hänen ratkaisevaa panostaan olisi tullut hittiä. Atte [Blom] keksi, että koska teksti oli vetävä, niin Albertin avulla myös melodiasta saataisiin oikea rock.


Ja rokki soi on rakenteeltaan ABC, missä A-osa on perinteinen 12-tahtinen blues-kaava, B-osa kahdeksan tahtia, ja C-osa 14 tahtia, jakautuen 6+8. Laulu sijoittui Syksyn Sävel -kilpailussa kuudenneksi, voiton mennessä ylivoimaisesti Jukka Kuoppamäen laululle [[Kultaa tai kunniaa]]. Singlen (B-puolellaan Liian nuori) ympärille koottiin nopeasti kokoelma Somerjoen aiemmista julkaisuista, otsikoltaan Muotokuva. Se on kuuluisa myös Stefan Bremerin ottamasta kansikuvasta, jossa Somerjoki istuu yksin kahvilan pöydässä jukeboxin vieressä. Samankaltaista asetelmaa hyödynnettiin Pekka Elomaan toimesta Ville Valon kuvauksissa maaliskuussa 2004 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa, otsikolla ”Valo työssä”.

Lähteet

John Fagerholm - Jaakko Riihimaa: Albert Järvinen (Johnny Kniga 2010)

Muita levytyksiä

2004 Hannu Leiden, albumi Jalometallia (North & South), sovitus Marzi Nyman - Zarkus Poussa - Tatu Ferchen - Timo Kämäräinen


Henkilökohtaiset työkalut