BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Ilkka Vainio

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Ilkka Vainio
Salanimet: Sipi Castrén, Mauno Lehto, Varastomies

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 7.10.1960, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: sanoittaja, tuottaja, laulaja

Yhtyeet

Ile's Disko, 1982-1983
Ilkka Vainio ja Lautakunta 1984 - 1987
Ilkka Vainio ja Hänen Ystävänsä 2010 -

Muut henkilöyhteydet

Risto Asikainen, säveltäjä, sanoittaja, tuottaja
Mika Toivanen, säveltäjä, tuottaja
Ari Oinonen, säveltäjä, tuottaja
Pertti Haverinen, säveltäjä, tuottaja

Vaikuttajat

Juha Vainio, isä, sanoittaja, laulaja

Kunniamerkit/palkinnot

Veikko Lavi sanoitus - ja sävellyskilpailun voitto 1991 (1. sija Kallen valssi ja 3. sija Paperihattu)
Kotkan kaupungin kotkalaisen viihdemusiikin Harmonia-palkinto 2004
Espoo-mitali 2004
Kullervo Linnan säätiön palkinto, 2005
Musiikki & Media, vuoden tuotantopäällikkö, 1998 ja 2005
Sisu-palkinto (Discopress/Lavakauden päättäjäiset) 2007
Pro Iskelmä -palkinto (Iskelmä-radiokanava) 2010
Yhteisvastuukeräyksen palkinto 2014

Biografia

Sanoittaja ja tuottaja Ilkka ”Ile” Vainio on Suomen iskelmämusiikin keskeisiä hahmoja. Hän on tuottanut satoja myyntimenestyksiä ja sanoittanut toistatuhatta levytettyä kappaletta.

Ilkka Vainio syntyi Kotkassa Taina (o.s. Kaukonen) ja sanoittaja Juha Vainion esikoiseksi lokakuussa 1960. Vainiolla on kolme sisarusta, Sami (s. 1961), Kalle (s. 1963) ja Kati (s. 1967) sekä siskopuoli Suvi (s. 1983) isänsä uudemmasta avioliitosta. Ilkka Vainio oli levoton nuori. Kun hän jäi 14-vuotiaana kiinni kasettivarkaudesta, Juha-isä onnitteli: "Tervetuloa musiikkialalle!” [1]

Isänsä kautta tuli moni Suomen populaarimusiikin nimekäs edustaja perhetutuksi asti ja musiikkialalle ajautuminen oli luonnollista ja ehkä väistämätöntäkin Ilen luonteella. Jo 1979 hän perusti bändin Marisan ja armeijassa tapaamansa Maukka Perusjätkän kanssa [2] ja vuonna 1982 Maukka & Ile's Disko julkaisi albumin Asiat kuntoon (Johanna), jossa Ile vastasi pitkälti teksteistä. Maukan tähti oli jo hiipunut ja levy floppasi. Ile’s Disko -nimellä julkaistiin vielä seuraavana vuonna single Kireät housut/Tanssitaan rahaa.

Toivo Kärki patisti Finnlevyllä varastomiehenä työskennelleen Ilen punkista iskelmän pariin. [3]

Audiovox-yhtiö, jonka pääliiketoiminta oli TDK-nauhojen edustus Suomessa, aloitti kotimaisen levytuotannon 1989 keskeisinä tekijöinään mm. säveltäjä Veikko Samuli ja sanoittaja Juha Vainio. Yhtiön tuottajaksi kohosi nopeasti Ilkka Vainio.

Jo 1988 Kikka (oik. Kirsi Viilonen) alkoi levyttää Audiovoxille. Kysyntä Samantha Foxin tai italialaisen Sabrinan kaltaiselle suomalaiselle artistille oli suuri ja Kikka onnistui vastaamaan siihen parhaiten, vaikka itse piti esikuvanaan pikemmin Madonnaa. Eräs isä-Vainion viimeisimpiä tekstejä oli Sukkula Venukseen 1990 ja poika-Vainio jatkoi sanoittamista Kikalle. Isänsä perintöä Ilkka Vainio on sittemmin vaalinut mm. julkaisemalla Juha Vainion pornolauluja ja toimimalla Juha Vainion rahastossa, joka myöntää vuosittaisen palkinnon suomalaiselle sanoittajalle.

Kikan ohella Audiovoxin ensimmäisiä menestyksiä olivat Solistiyhtye Suomen ja Matti Eskon albumit. Vuonna 1993 Audiovoxin kaartiin liittyi Kari Tapio, jonka 1995 ilmestynyt Myrskyn jälkeen -albumi sinkosi hänet lopullisesti Suomen suosituimpien artistien joukkoon, 50-vuotiaana. Albumi on yli 115 000 kappaleen myynnillään Kari Tapion menestynein originaalialbumi.

Audiovox jakeli myös MTV:n (sittemmin Suomen Mediamusiikki) levyjä, joita tehtiin aluksi lähinnä Tangomarkkinoiden solistikilpailun voittajien kanssa, mutta vähitellen yhteistyö MTV:n ja sen musiikkipäällikkö Ari Oinosen kanssa laajeni. Kiitorata-laulukilpailun kautta löytyivät mm. Anna Eriksson ja Nylon Beat -duo. 2013 Sony Music osti Mediamusiikin katalogin. Musiikinkustannustoimintaa Ilkka Vainio on harjoittanut Bahama Music ja Saarnipuu Kustannus -yhtiöiden puitteissa.

Nylon Beat on eittämättä yksi Ilkka Vainion suurimmista menestyksistä, jonka hän loi säveltäjä-tuottaja Risto Asikaisen ja yhdessä duon laulajattarien kanssa. Nylon Beatin pop-iskelmä saavutti rock-uskottavuutta ja suurta livesuosiota eturivin muusikoista koostuneen taustayhtyeen ansiosta. Vuonna 1999 City-lehti luonnehti ”Suomen epäcoolein levy-yhtiö Audiovox on tuotteistanut Suomen cooleimman tyttöyhtyeen. Nylon Beatia kuunnellaan niin huoltoaseman jukebokseissa kuin trendikapakoiden takahuoneissa.” [4]

Nylon Beat kilpaili kahdesti myös Suomen euroviisuedustajuudesta ja kokeili siipiään albumin verran myös englannin kielellä, koska Rakastuin mä luuseriin oli saavuttanut menestystä Etelä-Koreassa paikallisena versiona. Kappale on levytetty kahdesti myös viroksi Ma armastan luuserit.

Muita tärkeitä Vainion artisteja ja sanoitusten tulkkeja ovat olleet mm. koomikko Jope Ruonansuu, Heidi Kyrö, Eija Kantola, Saija Varjus, Antti Raiski, Matti Esko ja Solistiyhtye Suomi… Vainion sanottaman nykyiskelmän tekstit soivat artistiensa näköisinä: perinteisenä rakkauslauluna, humoristisena kuplettina tai leikittelevänä pop-iskelmänä. Vainio tuntee suomalaisen iskelmäperinteen, mutta hänen teksteistään on helppo löytää myös ajankohtaisilla sanoilla ja teemoilla leikittelyä sekä anarkistista uudistusmielisyyttä eli punk-asennetta.

90-luvun lopussa Vainio siirtyi artisteineen saksalaisen Edel Music Finlandin tuotantopäälliköksi. 2010 Ilkka Vainio ja Jorma Kosonen perustivat AXR Music -levy-yhtiön, kun Playground Music osti Edel Records Finland Oy :n ja samalla Playground myi Edelin suomalaisen katalogin AXR:lle. Helmikuussa 2014 Warner Music Finland osti AXR Musicin levy-yhtiö- ja julkaisutoiminnat.

Vuonna 2005 Ilkka Vainio sai Kullervo Linna -palkinnon ja samana vuonna Musiikki & Media -tapahtumassa Vainio nimitettiin vuoden tuotantopäälliköksi.

Ilkka Vainio on tavallaan brändännyt myös itsensä pukeutumalla usein samanlaiseen farkkupaitaan ja ”mainostamassa” tiettyä espanjalaista brändyä ja pihvilihaa. Vainion nauravat silmät ja levottomat jutut ovat tulleet tutuiksi Tangomarkkinoiden tuomaristossa ja monissa muissa TV-ohjelmissa. Onpa hänet nähty myös näyttelijänä Mari Rantasilan ohjaamassa ensimmäisessä Risto Räppääjä -lastenelokuvassa. Viime aikoina Ile on innostunut itsekin myös esiintymään laulajana muutamalla soolojulkaisulla ja lukuisissa yhteiskonserteissa. Ilkka Vainion sanoittamia lauluja sisältävä Ystävän risti -albumi on myynyt kultaa ja samannimisiä kirkkokonsertteja on järjestetty yli sata. Konserttien tuotoista osa on käytetty vapaaehtoistyötä edistävään Suurella sydämellä -kampanjaan. Vainio itse laulaa levyn nimikappaleen Timo Kiiskisen kanssa.

Valikoituja teoksia

Kari Tapio: Valaise yö (säv. Pertti Haverinen san. Pertti Haverinen ja Ilkka Vainio), Suomen euroviisukarsinta 2008, 2. sija. (Edel 2008)
Jani Jalkanen: Matka jatkuu (säv. Seppo Rehnström san. Ilkka Vainio) (AXR 2011)
Jani Jalkanen: Isältä pojalle (säv. Seppo Rehnström san. Ilkka Vainio) (AXR 2012)
Ilkka Vainio ja Timo Kiiskinen ja Hänen Orkesterinsa: Ystävän risti (säv. Timo Kiiskinen san. Timo Kiiskinen ja Ilkka Vainio) (AXR 2013)
Neumann, Kaija Kärkinen, Ile Kallio, Tommi Soidinmäki, Jenna Bågeberg, Pave Maijanen, Eija Kantola, Panu Larnos, Edu Kettunen, Remu Aaltonen: Lupa elää (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (Edel 2008)
Paula Koivuniemi: Moskova (säv. Mika Toivanen san. Mika Toivanen ja Ilkka Vainio) (Edel 2007)
Paula Koivuniemi: Sata miestä (säv. Mika Toivanen san. Mika Toivanen ja Ilkka Vainio) (Edel 2006)
Paula Koivuniemi: Kuka pelkää Paulaa (säv. Mika Toivanen san. Mika Toivanen ja Ilkka Vainio) (Edel 2006)
Ilpo Kaikkonen: Terveiset sinne taivaaseen (säv. Erno Laitinen san. Ilkka Vainio) (AXR 2012) Kari Tapio: Äiti valvoo (säv. Mika Toivanen san. Mika Toivanen ja Ilkka Vainio) (Edel 2007)
Eija Kantola: Sata suudelmaa (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (MTV-Musiikki 1998)
Johanna Pakonen: Anna yksi yö (säv. Pertti Haverinen san. Pertti Haverinen ja Ilkka Vainio) (Mediamusiikki 2002)
Nylon Beat: Musta joulu (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (Mediamusiikki 1999)
Kari Tapio: Tahdon oikean mä joulun (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (Edel 2002)
Anna Eriksson: Anna joulu (säv. Ari Oinonen san. Aappo I. Piippo ja Ilkka Vainio) (MTV-Musiikki 1998)
Kikka: Tartu tiukasti hanuriin (säv. Pertti Haverinen san. Inari Katramo ja Sipi Castrén) (Audiovox 1993)
Kikka: Käyrä nousemaan (säv. Pertti Haverinen san. Inari Katramo ja Sipi Castrén) (Audiovox 1993)
Nylon Beat: 12 apinaa (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (Mediamusiikki 2003)
Nylon Beat: Anna mulle (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (Mediamusiikki 2001)
Nylon Beat: Viimeinen (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (MTV-Musiikki 1999)
Nylon Beat: Seksi vie ja taksi tuo (säv. Risto Asikainen san. Risto Asikainen ja Ilkka Vainio) (MTV-Musiikki 1999)

Kokoelmia

Ilkka Vainio & Matkakumppanit: Ystävän risti (AXR 2013)

Linkit

Virallinen kotisivu

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Petri Kaivanto

  1. Tarja Laaksonen: "Vohkin kaljat Dannyn tupareista", Iltalehti 15.12.2008
  2. Mika Penttinen Sue 8.10.2014
  3. Jukka Saarinen: "Kolmatta linjaa takaisin", Turun Sanomat 5.10.2010
  4. City-lehti 2.4.1999

Sähköpostikirjeenvaihto Ilkka Vainion kanssa, marraskuu 2015

Petri Kaivanto: Kari Tapion videohaastattelu, marraskuu 2009
www.fono.fi
www.aanitearkisto.fi

Laura Henrikssonin Pomusiin kirjoittama artistibiografia, jonka lähteitä mm.:

Eerola, Antti, 2004. Levynkansiteksti levyllä ”Nylon Beat Comeback. Neljäkymmentä hittiä”. Suomen mediamusiikki oy.

Kaarsalo, Juha. ”Ilkka Vainio sanoittaa, tuottaa ja työllistää”. Selvis 3/2001.

Kotirinta, Pirkko. "Audiovoxin työpari tavoitteli uutta iskelmää". Teoksessa Suomi soi 1.Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow , Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 370-373.

Henkilökohtaiset työkalut