BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Ihmisen poika

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustiedot

Sävellys: Olli Lindholm
Sanat: Juice Leskinen
Sovitus ensilevytyksessä: yhtye
Kustantaja: Poplandia Music
Ensilevytys: 1994 : albumi Hyviä vuosia (Poko)

Tarina

Pauli Hanhiniemi: – Yö-yhtyeen Hyviä vuosia -albumin äänityksissä Olli tuskaili tarkkaamossa Juice Leskiseltä saamansa Ihmisen poika -sanoituksen kanssa. Siinä oli liian jätkämäisiä ilmaisuja, Olli valitti, senhän oli tarkoitus olla herkkä laulu. Jouduin selittämään Ollille, ettei herkkää aihetta käsittelevää laulua kuuntelisi pirukaan, jollei siinä käytettäisi hiukan rosoisempaa kieltä. [-] Viilasimme yhteistuumin melodiaa saadaksemme pari tavutusta paikoilleen poikavauvan pierua tai ähkäisyä käsittelevässä kohdassa ("hän siinä kylkeänsä kääntää / miehekkäästi ääntää"). Saman tien vaihdettiin ilmaisu "vihaa, katkeruutta et tuntis’ milloinkaan" hiukan harkitumpaan muotoon "vihaa, katkeruutta et tuntis’ joutavaa". Minusta viha on tunne, jonka kieltäminen ei tee ihmiselle hyvää. Toisaalta joutava vihanpito ja katkeruus on silkkaa energianhukkaa. Halusin vielä, kun oli kerta alettu, muuttaa vielä yhden kohdan. Kun Juice kirjoitti "kunpa oisit viisaampi kuin isäs’ aikoinaan", otin minä oikeudekseni toivoa "kunpa oisit viisaampi kuin isäs’ milloinkaan". Perustelin muutosta sillä, että Yössä alusta asti kitaraa soittaneen Jani Viitasen mukaan Jussi Hakulisen jäljiltä yleisin sana Yö-yhtyeen lyriikoissa oli ”milloinkaan”, joten sen piti toki esiintyä biisissä nytkin. Toisekseen, minusta Juicen oli turha esittää viisastuneensa vuosien myötä.

Olli Lindholm: – Hyviä vuosia -albumin sessioissa olin epävarma yhdestä biisistä, että pitäisikö sitä levyttää tai ainakaan koskaan soittaa keikalla. Kyselin muiden mielipiteitä. Olin varma, että tuomio olisi tyly - liian naiivi, liian iskelmä, liian ties mitä. Lopulta rohkaistuin. Näin sai ensiesityksensä laulu nimeltä Ihmisen poika. Teksti on Juice Leskisen, ja laulun päähenkilö on tietysti poikani Ossi. Itse tällaista laulua Juicelta pyysin, miehen kyvyt tietäen, mutta jotenkin tuntuu, että Juice silti jopa ylitti itsensä.


Juice Leskinen: – Tämä on hyvin pitkälle tilaustyö. Olli oli akustisen kitaran säestyksellä tehnyt demon sävellyksestä, ja tehtäväkseni tuli tehdä sanoitus, joka kertoisi Ollin pojasta Ossista. Sanapari ’ihmisen poika’ on tietenkin Raamatusta, mutta ei biisissä muuten mitään raamatullista ole.

Lähteet

Pauli Hanhiniemi: Soitto on sanoja (Kustannus Oy Aamulehti 2005)
Olli Lindholm - Ilpo Rantanen: Yhden Yön tarina (WSOY 2007, kolmas painos)


Henkilökohtaiset työkalut