BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Ihmisen ikävä toisen luo

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Mikko Alatalo - Harri Rinne
Sanat: Mikko Alatalo - Harri Rinne
Sovitus ensilevytyksessä: yhtye
Kustantaja: F-kustannus/ALR-Music
Ensilevytys: 1980 Mikko Alatalo: single, albumi Maalaispojan rallit (Hi Hat/Scandia)

Tarina

Harri Rinne: – On sanontoja, joissa ’ihminen’ merkitsee miestä; tyyliin ’nainen on ihmisen paras ystävä’ jne. Lienevätkö lainaa kielistä, joissa ’ihminen’ on ’mies’? Minulla oli pitkään mielessäni lause ’ihmisellä on ikävä naisen luo’, joka eri vaiheiden jälkeen päätyi - sovinismista riisuttuna - laulun avainriviksi. Sellaisena se onkin hyvin looginen ja pätevä: ihminen ja ikävä, mukava alkusointu. Ihminen ja kaipaus olisi paljon köyhempi. Mutta parisen vuotta laulun julkaisemisen jälkeen meille selvisi, että Veikko Huovinen oli, piru periköön, sanonut juuri nuo sanat, juuri tuossa muodossa. Roosa nousi poskille. Olinhan minä varmasti lukenut sen, niin kuin kaikki Huoviset. Omakseni olin luullut, Huovisen oli. Vaikka alitajunta yleensä prosessoi kaikkea aineistoa, tämän se oli päättänyt säilyttää sellaisenaan. [-] Tietoinen lainaus on helppo käsitellä: katso sanomaa, käännä se ympäri, kurkista toiselle puolelle. Näin prosessista tulee omasi, aidosti. Mutta minkä teet alitajuiselle?.


Mikko Alatalo: – Ihmisen ikävä toisen luo on ohjelmistoni toivotuimpia biisejä. Me teimme sen kolmeen kertaan. Ensimmäinen versio oli ihan pultsarista kertova. Tuottaja Tommi Liuhala sanoi, ettei se ole hyvä, te rajaatte sitä liikaa, teidän on aukaistava se niin, että me kaikki voidaan tuntea noita samoja fiiliksiä.


Ihmisen ikävä toisen luo julkaistiin alun perin singlen B-puolena. A-puolella oli Syksyn Sävel -kilpailun voittanut laulu Rikoo on riskillä ruma, jonka esitys itse lähetyksessä herätti valtavasti huomiota. Alatalo ryhmineen esitti laulun pukeutuneena vaaleanpunaisiin miesten alusasutrikoisiin. Näiden kahden hitiksi muodostuneen laulun ympärille oli suoranainen pakko tehdä albumi, ja sellainen saatiin aikaan kokoelmalevyn muodossa. Maalaispojan rallit -albumi saavutti kultalevyn myyntirajan.

Lähteet

Heikki Säynevirta: Mikko Alatalo: ”En ole huora” (Musiikkiuutiset 2/1990)

Harri Rinne: Iskelmän vääntömomentti - taustoja laulujen tekemiselle (ARL-Music 1993)

Pentti Teräväinen: Koetut teokset - Alatalo-Rinteen historiikki levy levyltä (julkaisussa Mikko Alatalo - Harri Rinne: Maalaispojan lauluja - Kirjapaja 2001)

Muita levytyksiä

2006 Vesa-Matti Loiri, albumi Ivalo (WEA/Warner), sovitus Hannu Pikkarainen


Henkilökohtaiset työkalut