BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Hullun laulu

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Jukka Karjalainen
Sanat: Jukka Karjalainen
Sovitus ensilevytyksessä:
Kustantaja: Jukan Productions Oy
Ensilevytys: 1996 J. Karjalainen: albumi Electric Sauna (Poko)

Tarina

Jukka Karjalainen saattaa kirjoittaa samaan melodiaan useatkin sanat: – Sanoja pitää tehdä niin kauan että ne tuntuvat oikeilta. Joskus se voi vatia kymmenkunta erilaista versiota. Mutta toisinkin voi käydä, niin kuin Hullun laulun kohdalla; ne syntyivät... – heti soitellessa. Niiden piti olla ihan demosanat, mutta jostain syystä ne vaan tuntuivat oikeilta - niin älyttömät kuin olivatkin. Vaikka järki sanoo että sanat on huonot, niistä ei pysty enää luopumaan tunteen tasolla”. [-] Hullun laulu seurasi minua kymmenen vuotta, ja olen yrittänyt kehittää siihen kauniimpia, järkevämpiä sanoja. Mutta eipähän se siitä parantunut. Siinä ei liikuta mihinkään, siinä vain katsellaan tapahtumia. [-] Kun kysytään, että ’mistä sinä keksit nämä tekstit’, niin tuntuu tyhmältä vastata, että ’ne juolahtaa mieleen”, mutta en minä parempaakaan ole keksinyt. Sehän on joku ihan alitajuinen juttu; jostain idea pulpahtaa, ja sen vaan tekee. Ei semmoisia voi alkaa keksimällä keksimään, ne vaan tulee jostain - en tiedä mistä - ja täysin fiiliksellä.

Tekstin jonkinlainen ydinlausahdus ’pim peli pom’ lienee Karjalaisen mukaan kotoisin Aku Ankka -sarjakuvasta; voitettuaan tietokilpailun Aku saa valita palkinnokseen joko tynnyrillisen rahaa tai kolmipyörän.


Teksti on kuitenkin niin tökerösti kirjoitettu ja jotenkin niin paljas, että sitä vähän itsekin vierasti - että voiko tämmöisiä laulaa. Mutta kun ei mitään muuta mahtanut, se oli vaan ja pysyi, niin ajttelin rohkaista mieleni ja … uskaltaa olla oma itseni!.

Lähteet

Juho Juntunen: J. Karjalaisen saunassa lyödään löylyä (Soundi 4/1996)
Lumikki Keski-Orvola: Jukka Karjalainen - Lauluntekijän täytyy innostua pienistä jutuista (Riffi 1/2003)

Markku Halme: J. Karjalainen: Kerran vielä, tunteella (Rumba 7/1996)

Muita levytyksiä

2007 Emma Salokoski, albumi Kaksi mannerta (Texicalli)


Henkilökohtaiset työkalut