BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Herbert Katz

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Herbert Katz

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Herbert Abraham Katz
Aliakset: Häkä (lempinimi)
Salanimet: ei tiettävästi
Nimihistoria: -

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 10.12.1926, Turku
Kuolinaika: 1.12.2007, Göteborg

Roolit ja soittimet

Roolit: muusikko, säveltäjä
Soittimet: sähkökitara, orkesterikitara

Yhtyeet

Onni Gideonin yhtye, 1948 alkaen
Erik Lindströmin yhtye
oma yhtye, perustettu v. 1963

Muut henkilöyhteydet

Kalevi Hänninen, muusikkokumppani
Wille Katz, pikkuveli, muusikkokumppani
Erik Lindström, muusikkokumppani, yhtyeenjohtaja
Olle Lindström, muusikkokumppani
Börje Sundgren, muusikkokumppani
Teuvo Suojärvi, muusikkokumppani
Risto Vanari, muusikkokumppani
Eino Virtanen, muusikkokumppani


Vaikuttajat

Ingmar Englund, kitaransoiton opettaja

Kunniamerkit/palkinnot

--

Biografia

Herbert Katz syntyi ruotsinkieliseen juutalaisperheeseen, jonka isä oli vaatturimestari. Pienen Herbertin ollessa kolmivuotias perhe muutti Helsinkiin. Katzin omien sanojen mukaan perheessä ei ilmennyt musikaalisuutta eikä "sen kummemmin" musiikinharrastusta, mutta "kiinnostusta kyllä oli, vaikkei kotona ollut mitään soittimia, muuta kuin levysoitin". Herbert Katzin ensimmäinen soitin 13-vuotiaana olivat rummut, joitten soittamista hän harjoitteli kotona niin paljon kuin uskalsi, etteivät naapurit hermostuisi.

Sodan alettua v. 1940 muodostettiin amatööriyhtye, jossa olivat Katzin lisäksi ainakin Börje Sundgren, Erik Lindström ja Gustaf Lackman sekä Pauli Hill(?). Yhtyeeseen kaivattiin kuitenkin kitaristia, joten Katz myi rummut ja osti saamillaan rahoilla ensimmäisen käytetyn kitaransa Arpiaisen musiikkikaupasta. Koska kitarakouluja (ts. oppikirjoja) ei silloin vielä ollut, hän harjoitteli pianoa soittavan Sundgrenin johdolla; myöhemmin Katz otti Ingmar Englundilta pari kitaratuntia, joilla hän oppi jatkoon tarvittavat perusteet. Perhe suhtautui soittoharrastukseen erittäin hyvin. Em. amatööriyhtyeen ohjelmistossa oli paljon jazzia, joka pysyi Katzin suurimpana rakkautena.

Sodan jälkeen maahamme alkoi tulla bebop-levyjä, jotka saivat Herbert Katzin tyylin "taipumaan sinnepäin"; nimistä Katz mainitsee haastattelussaan Charlie Parkerin ja Dizzy Gillespien. Monta vuotta Katz soitti Jaakko Vuormaan (Furman) kanssa, kunnes sitten siirtyi v. 1948 Onni Gideonin (oik. Onni G. Tervonen) yhtyeeseen.

Aikaansa seuraavana muusikkona Katz tutustui ensimmäisten joukossa rock'n'rolliin. Hän oli esimerkiksi mukana Onni Gideonin yhtyeen levytyksessä Hawaiian Rock, jota usein mainitaan ensimmäiseksi meikäläiseksi rocklevytykseksi. Hän esiintyi myös Suomen ensimmäisessä rock-konsertissa Turussa 1956. Harrastelijamaisempien kokoonpanojen alkaessa hallita tätä genreä hän palasi taas jazzin puolelle.

Ensimmäisen oman yhteensä Katz perusti n. vuonna 1962 tai 1963. Hän oli aluksi mukana triossa, jonka muut jäsenet olivat Lasse Mårtenson (piano) ja Heikki Annala (basso), ja myöhemmin mukaan tuli vielä Jaakko Vuormaa rumpuihin, jolloin kokoonpano siirtyi Katzin nimeen; Mårtensonin tilalle pianoa soittamaan tuli sitten Teuvo Suojärvi ja puhaltajaksi Seppo Rannikko. Yhtyeen laulusolisteina olivat Pirkko Mannola ja sittemmin monet vuodet Rauni Pekkala.

Monia maassamme vierailleita ulkomaisia tähtisolisteja 1960-luvun alkupuolella säestäneen kotimaisen huippurytmiryhmän jazzin alalla muodostivat Katzin lisäksi Teuvo Suojärvi (piano), Erik Lindström (kontrabasso) ja Kalevi Hänninen (rummut).

1979 Katz muutti ensin Länsi-Saksaan, jossa hän ei pitkään aikaan soittanut lainkaan, ja sitten Lontooseen, josta palasi taas Saksaan (Müncheniin), minkä jälkeen hän asettui loppuelämäkseen Ruotsiin.

Haastattelussaan v. 1997 Katz itse kertoo soittaneensa "melkein kaikkien vanhan kaartin [meikäläisten] jazzmuusikkojen kanssa". Sodan aikana hän soitti myös useitten Virosta neuvostomiehitystä paenneitten muusikkojen kanssa, joista monia hän piti hyvin lahjakkaina. Katzilla oli muutamia yksityisoppilaita ennen 1960-lukua, mutta laajemmassa määrin hän ei toiminut pedagogina. Hän teki varsin vähän soololevyjä ja häneltä on jäänyt vain muutamia julkaistuja sävellyksiä´.

Herbert Katz kuoli Göteborgissa Ruotsissa lauantaina 1. joulukuuta 2007.

Sanottua

--


Videot

--

Valikoitu diskografia

78 kierroksen levyjä


Onni Gideonin yhtye (1956): Hawaiian Rock, foksi (säv. Onni Gideon [= Onni Tervonen]). Scandia KS 271

YLE:n Elävä arkisto: [1]

45 kierroksen levyjä


Herbert Katz Plays Jazz, Parlophone PAR EP 405 (maaliskuu 1958)
Kappaleet: Cherokee (Ray Noble), Guitar Blues (H. Katz), Out of Nowhere (J. W. Green - Edward Heyman), What's New (Robert Haggart)

Linkit

Helsingin Sanomien nekrologi

Lähteet

Artikkelin kirjoittaja: Jari J. Marjanen (VYS ry), lokakuu 2012


Granholm, Åke L. (1952): Jazzin maailmasta. Helsingin Sanomat maanantaina, joulukuun 8. päivänä 1952.

Jazz & Pop Arkiston kokoelmat: Katzin haastattelu to 14. elokuuta 1997 (haastattelijan nimeä ei mainittu)
Herbert Häkä Katz on poissa
www.aanitearkisto.fi
Leif Furmanin kirjoittama kuolinuutinen Helsingin Sanomissa

Henkilökohtaiset työkalut