BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Helena Korpela

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Lahja Helena Korpela
Salanimet: Tupa-muori (pakinoitsijana)
Nimihistoria: Virtanen, tyttönimi

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 25.1.1925, Helsinki
Kuolinaika: 22.1.1981, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: sanoittaja

Muut henkilöyhteydet

Harry Bergström, monien sanoitusten säveltäjä
George de Godzinsky
Seppo Korpela, puoliso, kuplettilaulaja
Eino Virtanen

Biografia

Helena Korpela sanoitti 1950-luvun jälkipuoliskolla ja 1960-luvulla yhteensä viitisenkymmentä kappaletta. Kotimaisista säveltäjistä hän teki tekstejä erityisesti Harry Bergströmille. Korpela kirjoitti myös pakinoita ja kertomuksia eri lukemistoihin varsinkin Tupamuorin salanimellä.

Kauppakoulun käynyt Korpela lienee osannut vain ruotsia, mutta hän käytti tunnollisesti ulkomaisia tekstejä suomentaessaan apuna esim. George de Godzinskyn legendaarista kielitaitoa.

Tunnetuin Helena Korpelan sanoitus lienee Tutta Jewinkin (Raili Tuttujewin) levyttämä, mutta Anneli Sarin (Lundbergin) ensilevytyksenä parhaiten tunnettu suomenkielinen teksti Italian Eurovision laulukilpailut ja San Remon iskelmäfestivaalin v. 1964 voittaneeseen dramaattiseen Nisan eli Nicola Salernon säveltämään ja Mario Panzerin alkuperäissanoittamaan kappaleeseen Non ho l’età (per amarti) eli Liian nuori rakkauteen.

Seppo Korpela kertoi Eino Virtasen pyytäneen hänen vaimoansa ELVIS ry:n ensimmäiseksi naisjäseneksi. Hän muistaa myös Helena-puolisonsa tehneen tekstit usein ”aika liukkaasti, kun niillä oli yleensä kova kiire”.

Helena Korpela kuoli varsin yllättäen äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä kolme päivää ennen 56-vuotissyntymäpäiväänsä.

Lähteitä

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja Jari J. Marjanen ja Petri Grönstrand (VYS ry) lähteinään mm.:

Seppo Korpelan haastattelu, haastattelijoina J. J. Marjanen ja Petri Grönstrand. Helsinki 20. huhtikuuta 2005.

Valikoitu diskografia

Juha Eirto ja Rytmi-yhtye, johtajana H. Bergström 1957: Houkutus, tango. Säv. & sov. Harry Bergström. Fazer/Rytmi R 6342

Metro-tytöt ja Rytmi-yhtye, johtajana H. Bergström 1957: Hän oli soittoniekka (Han var en munter spilleman), tango. Säv. Henry Skilbred, sov. Harry Bergström. Fazer/Rytmi R 6338

Tutta Jew [= Raili Tuttujew] ja George de Godzinsky orkestereineen 1964: Liian nuori rakkauteen (Non ho l’età). Säv. Nisa [= Nicola Salerno], alkuperäissan. Mario Panzeri, sov. G. de Godzinsky. Broadway BD 141

Henkilökohtaiset työkalut