BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Heili Karjalasta

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Georg Malmstén
Sanat: R.R. Ryynänen
Sovitus ensilevytyksessä: Kaarlo Valkama
Kustantaja: Warner Chappell Music Finland

Ensilevytys: Georg Malmstén 1938 (Odeon / PSO)

Tarina

Georg Malmstén: ”Elettiin armon vuotta 1937. Vietin perheeni kanssa osan kesälomastani Viipurin lähellä sijaitsevalla Venäjän saarella. Juhannusjuhlat olivat tulossa, ja minut oli pyydetty sinne laulamaan. Muutamia päiviä ennen juhannusta pälkähti päähäni ajatus: ’Miten hauskaa olisikaan, jos nyt kun olen näin lähellä Viipuria, onnistuisin luomaan jonkin uuden sävelmän, jonka voisin esittää näillä juhlilla, ja joka ehkä jäisi soimaan näillä ihanilla seuduilla muistoksi Venäjän saaressa viettämistäni onnellisista päivistä’.

Ajatus oli itämässä. Väitetään, että jos kauneudesta on kysymys, on nainen kiitollisin ylistyksen kohde, ja tästä ehkä johtuen havaitsin yks’kaks’ hyräileväni: hei Karjalasta heilin minä löysin. Saman tien kiirehdin kirjoittamaan syntyneen sävelaiheen nuottipaperille, ja lähetin sen pikapostissa R. R. Ryynäselle Helsinkiin. Selostin hänelle tilanteen ja kirjoitin: ’Oheisena lähetän Sinulle uuden melodian, jossa on jo osaksi sanojakin: ’hei Karjalasta heilin minä löysin, löysin heilin pienen herttaisen’. Keksi ja kirjoita jatkoa tähän, mutta pistä töpinäksi, sillä kolmen päivän kuluttua on juhla ja juhannusilta, jolloin Sinun runollista tuotettasi tarvitaan’.

Sanat tulivat ajoissa. Esitin laulun juhannusaattona, ja yleisön lämpimästä vastaanotosta huomasin, että uusi iskelmä oli syntynyt. Mutta kuinka omituista onkaan elämä? Toisen säkeistön alkusanoissa oli ikään kuin ennustus: Vaan en saanutkaan tuonne onnelaan / jäädä - täytyi jälleen rientää kauas pois”.

Muita levytyksiä


Lähteet

Georg Malmsténin ikivihreitä I -nuottivihkon esipuhe (Scandia-musiikki 1957)


Henkilökohtaiset työkalut