BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Heikki Littu

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Heikki Josef Littu
Salanimi: H. Saarniaho

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 19.3.1921, Kuhmoinen
Kuolinaika: 13.6.1998, Kuhmoinen

Roolit ja soittimet

Roolit: säveltäjä, sanoittaja, (muusikko)
Soittimet: viulu, piano

Yhtyeet

Sotilassoittokunta (Hennala).
Kuhmoisten mieskuoro (Littu toimi kuoron johtajana).

Biografia

Heikki Littu syntyi 1921 ja oli kotoisin Kuhmoisten Ansiolahden kylästä Läntelän talosta. Hänen kotitaloonsa isännäksi jäi v. 2012 edesmennyt veli Jaakko Littu; Heikki-veli meni naimisiin Meeri Raivosen kanssa sekä oli kotivävynä ja myöhemmin isäntänä Meeri Raivosen lapsuudenkodissa Lepistön tilalla Kuhmoisten Ruolahdella.

Heikki Litun julkaistu tuotanto on hyvin suppea, mutta siitä ainakin tango Yöperhonen (myöhemmin Perhonen) ja suomenkielinen sanoitus vanhaan ”vermlantilaiseen ratsumieslauluun” On aivan sama (De’ gör de’samma tai Dä gör däsamma) ovat nykyisinkin varsin tunnettuja. Tuntemattomammaksi on sen sijaan jäänyt Erkki Junkkarisen levyttämä Toivo Kärjen säveltämä tango Soita hiljaa, kitarain.

Temaattisesti Litun tuotanto on yhtenäisen alakuloinen ja mollisävyinen. Vain seitsemän levytystä tehnyt Iris Kangasniemi levytti Yöperhonen-tangon jo v. 1950, mutta sävelmä nousi toisin sanoin uudelleen esiin Paula Koivuniemen aloittaessa levytysuraansa; uudet sanat kirjoitti Tuula Valkama, sovittajana oli Rauno Lehtinen.

Kauko Käyhkön ja myöhemmin (1965) Tapio Rautavaaran levyttämä On aivan sama huokuu suorastaan raamatullista vanitas vanitatum –tunnelmaa: ”On aivan sama, koska kuolet, ratsumies. / On aivan sama, koska päättyy elonties’ ---.”

Vanhaan kuhmoislaiseen talonpoikaissukuun kuulunut Heikki Littu tallensi kotiseutuaan Kuhmoista ja kuhmoislaisia satoihin valokuviin, osittain Päijät-Hämeen maakuntaliiton avustuksen turvin. Tämä valokuvakokoelma on nykyään Kuhmoisten kotiseutuarkistossa. Hän oli tiettävästi aktiivisesti mukana Kuhmoisten sotaveteraanien toiminnassa.

Littu halvaantui 1980-luvun ja 1990-luvun vaihteessa kalastusretken päätteeksi kotipihassaan ja päätyi loppuelämäkseen palveluasuntoon, Kuhmoisten Päijännekotiin.

Sanottua

Tuure Lindén kertoo: Heikin puoliso ja appivanhemmat (Paavo ja Helmi Raivonen) eivät oikeastaan arvostaneet musiikkia, eikä Heikillä kotonaan ollut minkäänlaisia soittimia; tämä voi selittää senkin, miksi sävellys- ja sanoitusura jäivät hyvin lyhyiksi. Heikki Littu muistetaan ystävällisenä ja lapsirakkaanakin miehenä, mutta hänellä ei itsellään ollut lapsia.

Musiikin ulkopuolelta: ”Heikki taisteli 1980-ja -90 lukujen vaihteissa myös Tehinselän rantakaavaa vastaan, jotta Tehinniemen kauniit maisemat säästyisivät tuleville sukupolville, eikä kaunista luonnonmaisemaa pilattaisi mökkirakentamisella. Hänen harrastuksiinsa kuului myös geologia, josta talon seinällä on Outokummulta saatu kunniakirjakin.”

Sirkka-Liisa Ranta kertoo tarinan Yöperhosen syntyhistoriasta: ”Yöperhonen syntyi eräänä syksyisenä yönä Helsingissä, jossa Heikki seurasi juopuneen naisen hoipertelua. Sanat ja sävel alkoivat pyöriä päässä, ja klassiseen tapaan Heikki kaivoi taskustaan Klubi-askin, jonka kanteen hän alkoi raapustaa sanoja: Tiedä et, ystäväin, / tunnetta syömmessäin, / mä teille riemuja vai tuskaa kertoisin...”

Diskografia

Erkki Junkkarinen 1950: Soita hiljaa, kitarain, tangobeguine. Säv. Pedro de Punta [= Toivo Kärki], san. H. Saarniaho, sov. Toivo Kärki. Fazer/Rytmi R 6094.

Iris Kangasniemi 1950: Yöperhonen, tangofoksi. Säv. & san. H. Saarniaho, sov. Toivo Kärki. Fazer/Rytmi R 6095.

Kauko Käyhkö 1950: On aivan sama (Dä gör däsamma/Kavaljersvisa från Värmeland), laulelma. Sävel ruotsalainen kansansävelmä, sanat trad. — Sten Selander (sanoituksen alkuperä epäselvä), suom. H. Saarniaho, sov. Toivo Kärki. Fazer/Rytmi R 6095.

Paula Koivuniemi 1966: Perhonen. Säv. H. Saarniaho, san. Tuula Valkama, sov. Rauno Lehtinen. Decca SD 5680.

(Tässä ovat kaikki Litun levytettyjen teosten alkuperäisäänitykset.)

Lähteet

Artikkelin kirjoittaja: Jari J. Marjanen, maalis-huhtikuu 2013, täydennyksiä kesäkuussa 2014


Virkatodistus. Kuhmoisten kirkkoherranvirasto 15.6.2005.

Hietamies, Mikko (Kuhmoisten kunta). Sähköpostiviesti 30.5.2005.

KN 1972. ”Kuhmoisten Heikki Littu tallentaa historiaa kuvin.” Päijät-Hämeen maakuntaviesti 2/1972, s. 14.

Lindén, Tuure. Sähköpostiviestit Viihdemusiikin Ystävien Seuralle 2.4. ja 4.4.2013 sekä 30.5.2014.

Ranta, Sirkka-Liisa 2006. Tehinselän rantakylissä : Ruolahden, Tehinniemen ja Säynätlahden seudun asutusta ja elämää. Ruolahden-Tehin kyläyhdistys. Padasjoki. ISBN 952-92-0513-9. Ss. 298—299.

www.fono.fi
www.aanitearkisto.fi

Henkilökohtaiset työkalut