BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Erkki Liikanen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Erkki Liikanen

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 16.4.1943, Viipuri

Roolit ja soittimet

Roolit: : laulaja, lauluntekijä
Soittimet: laulu, rummut

Yhtyeet

Erik Lindströmin yhtye, rumpali
Pertti Metsärinteen yhtye, rumpali

Vaikuttajat

Erik Lindström, säveltäjä, tuottaja

Biografia

Erkki Liikanen on monipuolinen laulaja ja rumpali. Hän on tullut tunnetuksi viihdyttäjänä, jonka skaalaan mahtuu niin huumorilauluja kuin klassista musiikkia. 1960-ja 70-luvuilla Liikanen teki lukuisia country-tyylisiä äänityksiä eri levy-yhtiöiden palveluksessa. Erkki Liikanen on esittänyt myös hengellistä musiikkia ja Juha Vainion tuotantoa.

Liikanen aloitti ammattimuusikon työt jo alaikäisenä ja pääsi Erik Lindströmin yhtyeeseen rumpaliksi. Ennen armeijaa Erik Lindström testasi Liikasen levylaulajan ja teinitähden kykyjä. Vuonna 1962 ilmestyi ensimmäine sinkku Hiiri Gonzales (Speedy Gonzales; Hess David, Kaye Buddy, Lee Ethel, suom. Saukki). Sitä seurasivat Teinisenjoriitta (Teenage señorita; Barberis Billy, Randazzo Teddy, Weinstein Bob, suom. Erik Lindström) ja duettona Arja Tuomarilan kanssa levytetty Manzanilla (Dietmar Lutz, suom. Saukki). Vuonna 1963 Liikanen kilpaili jo Suomen euroviisukarsinnoissakin Åke Granholmin laululla Pimpula vei.

Armeijan jälkeen Erkki Liikanen oli vielä jonkin aikaa Lindströmin yhtyeessä, mutta alkoi sen jälkeen soittaa Laila Kinnusen kanssa, sekä veljensä Johanneksen kanssa kotkalaistaustaisessa bändissä joka säesti Irmeli Mäkelää. Löydettyään aviopuolison Liikanen päätyi pääkaupunkiseudun kautta nykyisille kotisijoilleen Forssaan ja Rauno Lepistön yhtyeeseen laulavaksi rumpaliksi. Vakiosolistina oli alkuun Pekka Loukiala, mutta myös monia vierailijoita kävi.

Vuosikymmenen taitteessa Ekistä alkoi tulla koko kansan tuntema tv-tähti varsinkin Ylen Ilkamat-viihdeohjelman ansiosta vuonna 1970. Samaan aikaan hänellä oli omia bändejä ja laulukavereiksi löytyivät mm. Timo Tervomaa ja Vesa Enne, jonka kanssa Liikanen duetoi parilla PSO:n albumilla Kari Purhonen ja Heput 1970 ja Kuudestaan 1971. Jälkimmäiseltä löytyy hurja CCR-cover Kuljen kuljen (Proud Mary; John Fogerty, sov. Sven Nygård, suom. Saukki)

Varsinaisen Erkki Liikasen ensimmäisen sooloalbumin julkaisi Finndisc sen jälkeen, kun Jaakko Salo oli kuullut Liikasen, Timo Tervon ja Vesa Ennen trioa. Siihen koottiin uusien levytysten lisäksi 60-luvun sinkkuja. Omien bändien myötä Liikanen alkoi kirjoittaa myös omia biisejä, ensimmäinen oma teos oli PYP-pankin mainoslaulu.

Vuonna 1974 Eki oli mukana TV1:n uudessa lauantai-illan sketsiviihdeohjelmassa Merirosvoradio, josta tuli hyvin suosittu. Samoihin aikoihin hänen bändinsä solistiksi löytyi Kari Tapio. Harva tietää tai muistaa, että herrojen ensimmäinen varsinainen albumi on yhdessä tehty kantrilevy, joka on nimetty bändin mukaan Aikapommiksi.

Erkki Liikanen on osallistunut Syksyn säveleen useita kertoja 1970- ja 1980-luvuilla. Vuonna 1975 Erkki Liikasen kilpailukappale Evakkoreki voitti yli sadallaviidelläkymmenellätuhannella postikorttiäänellä Syksyn sävel-kilpailun. Liikanen osallistui kilpailuihin myös seuraavana vuonna kappaleella Jokkantii – ja jälleen tuloksena oli kilpailun voitto. Liikanen on sen jälkeen osallistunut neljä kertaa Syksyn sävel -kilpailuihin. Vuonna 1977 kilpailukappale oli Kolmen konstin Timepermanni, vuoden 1983 kilpailukappale oli Reikani, Reikani, vuoden 1984 kappale oli Tuttu mies, putkimies ja vuoden 1989 edustuskappale oli Taikuri itämaan 1989. Jokaisella näistä kerroista Liikanen sijoittui kilpailussa toiseksi.

Liikanen on suosittu viihdyttäjä ja esiintyjä, joka on vuosien saatossa tullut tutuksi myös Seura-lehden mainosmiehenä. Liikanen on esiintynyt myös operettilaulajana.

Valikoitu diskografia

Sooloalbumit

1972 On ihmeen hyvä tulla kotiin, kokoelma 60-luvun singlejä ja uusia levytyksiä (Finndisc)
Kari Tapio & Erkki Liikanen: 1974 Aikapommi (RCA Victor/Discophon)
1975 Evakkoreki (RCA Victor/Discophon)
1976 Jokkantii (RCA Victor/Discophon)
1977 Kolmen konstin timpermanni (RCA Victor/Discophon)
1983 Viimeiset painajaiset (Finnlevy)
1989 Ilo pintaan (Finnlevy)
1997 Juha Vainion lauluja. Kotkan kaupunginorkesteri
joht. Aarno Raninen ja solistina Erkki Liikanen (AXR)
2002 Lapin lentojätkä rento (Riekkoparvi Oy)

Solistina muilla albumeilla

1970 Kari Purhonen ja Heput (PSO)
1979 Lauluja Seuraihmisille (Finnlevy/Seura)
1980 Tapio Rautavaaran muistokonsertti (Fazer)
2006 Saastepeikko -koululaismusikaali (Lounais-Hämeen Musiikki- päivät ry)
2009 Karjalan kunnailla (DPR)
2010 Metsän taikaa, es. Erkki Liikanen, Kuunkuiskaajat, Haulibros (Jyri Makkonen ky)

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Laura Henriksson, muokannut ja täydentänyt Petri Kaivanto


Ikävalko, Reijo 1998. Junnu. Kotkan poikii ilman siipii. Jyväskylä: Gummerrus kirjapaino Oy. S. 67.

Latva, Tony & Tuunainen Petri 2004. Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. S.244-245, 511- 512,513, 516-517, 520 .

Petri Kaivanto: "Rumpalipoika, valtakunnanhauska ja herkkä laulaja" SELVIS 25.6.2014

Hannu Tapiola: Evakkoreki Eki (Tmi Hannu Tapiola 2005)

Henkilökohtaiset työkalut