BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Eija Merilä

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Eija Anita Hannele Kymäläinen
Oikea nimi: Eija Kymäläinen (o.s. Muhonen)
Taitelijanimet: Eija Merilä

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 30.6.1946, Kivijärvi
Ensilevytys: 16.1.1964
Avioliitto: 29.10.1967

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja

Muut henkilöyhteydet

Poul Hansen, laulunopettaja
Veikko Huuskonen
Leo Jokela
Esko Linnavalli

Biografia

Eija Muhonen syntyi Keski-Suomen Kivijärvellä sodan jälkeen, 30.6.1946. Hänen molemmat vanhempansa olivat hyvin vanhaa keskisuomalaista sukua ja isällä oli maatila, joka on kulkenut suvussa 1680-luvulta saakka, kun taas tulevan laulajan äiti piti pientä Rantahotellia Kivijärven rannalla luonnonkauniilla paikalla.

Merilän taiteilijasukunimen keksi Reino Helismaan poika Arto Scandia-Musiikin aikoihin. Laulaja solmi avioliiton diplomi-insinööri Eino Kymäläisen kanssa 29.10.1967.

Eija Merilän ensilevytys oli Yö taigalla / Kun sinua katselen tammikuulta 1964, jolloin laulaja oli vasta 17-vuotias. Aikalaisarvostelija Mauno ”Pyörittäjä” Maunola arvosteli sen hyvin suopeasti: ”Eija Merilä on allekirjoittaneelle uusi äänituttavuus. Niitä on tullut viime aikoina melko tiheässä tahdissa. Eija astuu ilman muuta näitten uusien kykyjen eturiviin, sillä siihen hänellä on täysi oikeus ja lämpöisine, hyvin hallittuine äänineen mitä parhaat edellytykset. Erinomaisen hieno esiintulo. Taidanpa laittaa levyn pyörimään peräti toiseen kertaan.” Pyörittäjän arvostelu Eija Merilän ensimmäisestä menestyslevystä Kohtaus asemalla / Yö saaristossa ei ollut yhtä myönteinen, mutta yleisö otti levyn vastaan niin hyvin, että puolalais­­peräinen Yö saaristossa –tango on sen jälkeen ja yhä vieläkin ollut hyvin suosittu, joskaan Saukin merestä ja laivasta kertovalla sanoituksella ei ole aiheensa puolesta mitään yhteistä alkukielisen puiston puista putoilevista kastanjoista kertovan Krystyna Wodnickan Kasztany-tekstin kanssa.

Toinen Eija Merilän suurmenestys oli Luvannut en ruusutarhaa (I Never Promised You a Rose Garden, suomentaja Pertti Reponen) vuodelta 1971, ja muita tunnettuja levytyksiä ovat mm. Ei ajatella huomispäivää, Mä tahdon teidän oppivan ja Mä meidän maalle tahdon takaisin. Laulaja esiintyi myös legendaarisessa, Montreux’n Kultainen ruusu –palkinnon voittaneessa Lumilinna-televisio-ohjelmassa v. 1965.

Laulaja koki uskonnollisen herätyksen 1970-luvun puolessa välissä. Hän esitti tanssimusiikkia viimeisen kerran juhannuksena 1976 Kellokosken lavalla; esityksensä päätyttyä hän kertoi yleisölle ratkaisustaan ja siirtyi pian levyttämään ainoastaan hengellistä musiikkia. Hänen LP-levynsä Konsta Jylhän hengellisiä lauluja oli menestys ja saavutti sekä kulta- että timanttilevyn, joista kumpikin oli maamme ensimmäinen tästä musiikinlajista annettu. Eija Merilä on kiertänyt ympäri maailmaa esiintymässä ja vaikuttaa nykyisin perheineen Yhdysvaltain Floridassa Kotikirkko-nimisen seurakunnan musiikista vastaavana.

Sanottua

Carolan kanssa olimme ”hyviä jätkiä”, jolloin Carola oli ”Calle” ja minä ”Waltteri”.

Linkit

Diskografia, koonnut Veikko Tiitto

Lumilinna-ohjelma YLE Elävässä arkistossa

Valikoitu diskografia

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Yö taigalla (Nachts in der Taiga). Säv. Adi Junker, alkup.san. Günther Barthel, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila], sov. Jaakko Salo. 1964 Scandia.

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Yö saaristossa (Kasztany), tango. Säv. Zbigniew Korepta, alkup.san. Krystyna Wodnicka, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila], sov. Jaakko Salo. 1964 Scandia.

Eija Merilä, Four Cats ja Esko Linnavallin orkesteri: Ei ajatella huomispäivää (Forget Domani). Säv. Riziero Ortolani, alkup.san. Norman Newell, suom. Kari Tuomisaari, sov. Jaakko Salo. 1965 Scandia.

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Mä meidän maalle tahdon takaisin (I Wanna Be a Country Girl Again). Säv. & san. Buffy Sainte-Marie, suom. Pertti Reponen, sov. Jaakko Salo. 1971 Scandia.

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja Jari J. Marjanen (VYS ry) lähteinään mm.:

Träff, Tytti 1993. Eija Merilän uusi laulu. Luotan Jumalan rakkauteen. Vantaa: RV-kirjat. Neljäs, lisätty painos.

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. Jyväskylä: WSOY. Ss. 384 ja 385.

Kymäläinen, Eija 2008. Sähköpostiviestit ke 23. tammikuuta ja to 24. tammikuuta 2008.

Henkilökohtaiset työkalut