BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Daa-da daa-da

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Kari Kuuva
Sanat: Kari Kuuva
Sovitus ensilevytyksessä: Nacke Johansson
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland
Ensilevytys: 1972 Sammy Babitzin single (Columbia/EMI)

Tarina

Kari Kuuva: – Bändini basisti asui samassa huoneistossa, ja hänellä oli tapana kävellä ympäriinsä ja laulella jazz-tyyppisesti ’dad-dad daa-dad, dad-dad-daa’ ja niin edelleen. Olimme sitten Saarijärven nuorisoseuran lavalla keikalla, ja seuraavana aamuna kokeilin uutta kaikulaitetta laulaen testimielessä lähinnä jotakin siansaksaa. Jossain vaiheessa lauloin ’daa-da daa-da’, josta heti huomasin, että siitähän saa hyvän biisin aikaiseksi. ’Daa-da daa-da’ sopisi sellaisenaan laulun nimeksikin, mutta sille pitäisi löytyä joku hyvä riimi. Daada - strada, siinä se oli. Sävellys sanoineen päivineen syntyi parissakymmenessä minuutissa siinä paikassa. [-] Tein tuohon aikaan Frederikille useita kappaleita, joten olikin luontevaa, että hän pyysi minulta laulua myös Syksyn Sävel -kilpailuun vuonna 1972.


Kun laulaja meni levy-yhtiöönsä Fazerille ehdottamaan Daa-da daa-dan levyttämistä tuotantopäällikkö Toivo Kärjelle, tämä kuitenkin kieltäytyi jyrkästi. ”Hiki pintaan täytyy saada” oli Kärjen mielestä vastenmielinen ilmaisu, ja laulu oli hänen mukaansa muutenkin epäkaupallinen. Hieman myöhemmin Sammy Babitzin kyseli Kuuvalta sopivaa sävelmää Syksyn Sävel -kilpailuun esitettäväksi. Kuuvan kotona demoja kuunnellessa myös Babitzin innostui Daa-da daa-da’sta valtavasti. Kilpailun ilmoittautumisaikaa oli enää vähän jäljellä, joten toverukset ajoivat taksilla Babitzinin levy-yhtiöön EMI:iin, tapaamaan tuotantopäällikkö Raimo Henrikssonia. Tämä oli varattuna, mutta luotti Kuuvan kykyihin niin paljon, että antoi kuulematta laulua luvan mennä studiolle tekemään äänitystä. Finnvoxin studioilla oli menossa jokin EMI:n äänitys, ja Henriksson oli varma, että Babitzinin esitys saataisiin siellä myös tehtyä. Kuuva kirjoitti nopeasti kappaleen sointurakenteen paperille muusikoita varten, ja paikalla ollut kapellimestari Nacke Johansson sovitti puhallinryhmän osuuden Kuuvan ohjeiden pohjalta. Yhtyeen osalta taustat saatiin äänitettyä nopeasti, mutta lauluosuuksien kanssa meni aamuyön tunneille. Kopio valmiista äänitteestä saatiin kuitenkin ajoissa toimitettua Mainos-TV:lle.
 Daa-da daa-da voitti vuoden 1972 Syksyn Sävel -kilpailun ylivoimaiseen tapaan. Voitto nosti Sammy Babitzinin uran varsinaiseen suosioon, mikä kuitenkin päättyi dramaattisesti hänen kuolemaansa seuraavan vuoden huhtikuussa tapahtuneen liikenneonnettomuuden myötä.


Marraskuussa 1998 Kari Kuuva sai purettua kappaleen alkuperäisen musiikinkustannussopimuksen, kun Korkein Oikeus hylkäsi EMI Finland Oy:n valituslupahakemuksen.[1]

Videot

Kari Kuuvan haastattelu 2.8.2010


Chrisse Johanssonin haastattelu 27.10.2012

Lähteet

Risto Kukkonen: Kari Kuuvan haastattelu 13.10.2009 (tekijän arkisto)

Kikka Laitinen: Kari Kuuva 60 vuotta - Elämä täynnä rokkia ja pelargoniaa (Selvis 1/2006)

Tanja Huutonen - Sanna-Sisko Tohka: Daa-da daa-da - Syksyn Sävel -retro 2 (MTV3 2011)

  1. http://www.elvisry.fi/498/kuuva.html
Henkilökohtaiset työkalut