BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Cay Karlsson

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Oikea nimi: Cay Karlsson

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 24.12.1945, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja
Soittimet: kitara (pääsoitin), nokkahuilu, mandoliini, bouzouki, rummut (yhdellä levyllä)

Yhtyeet

Cay & The Scaffolds 1962-1964
The Roosters 1965-1968, 1993-
Cumulus, 1969-1991
The First, 1995-

Muut henkilöyhteydet

Vaikuttajat

Kunniamerkit/palkinnot

Biografia

Helsingissä jouluaattona 1945 syntynyt Cay Karlsson kiinnostui musiikista lapsena, kun hän näki serkkunsa soittavan kitaraa Pelastusarmeijan orkesterissa. Oman kitaran saatuaan hän opetteli muutaman soinnun ja oppi koulutoverinsa Måsse Enqvistin opastamana vähitellen soittamaan.

Karlsson esiintyi kouluaikana lauluduona yhdessä Enqvistin kanssa. Vähitellen syntyi myös ensimmäinen bändi, koulukavereiden kanssa kasattu rautalankayhtye The Mad Ones, jossa Karlsson soitti bassoa. Bändin ura jäi muutamaan keikkaan eikä se levyttänyt koskaan.

Lähtölaukaus laulajanuralle tapahtui vuonna 1962, kun Karlsson osallistui koulunsa edustajana iskelmä- ja poplaulajasarjaan oppikoulujen välisessä kulttuurikilpailussa ja voitti sen. Voitto mainittiin kilpailusta kertoneessa lehtijutussa, jonka rautalankayhtye The Scaffoldsin jäsenet huomasivat ja ottivat Karlssoniin yhteyttä. The Scaffoldsilla oli tarvetta laulusolistille, koska manageri Leo Lindblom oli asettanut bändille uudenvuodenaaton 1962 keikkojen ehdoksi sen, että yhtyeellä olisi laulaja mukana lavalla. Esikuvana oli The Shadowsin menestys Britanniassa laulaja Cliff Richardin kanssa.

Aluksi Karlssonin oli tarkoitus laulaa Scaffoldsissa vain tilapäisesti keikka kerrallaan. The Scaffoldsin kaksi ensimmäistä singleä keväällä ja kesällä 1963 tehtiin ilman hänen panostaan, mutta kesällä 1963 hän oli Scaffoldsin mukana Sirkus Sariolan kiertueella ja syksyllä hänestä tuli bändin vakituinen jäsen, jolloin bändin nimi muuttui muotoon Cay & The Scaffolds. Syksyllä 1963 oli vuorossa ensimmäinen englanniksi laulettu levytys Jingle Bells Twist / Girls (Warner Bros FIS 10103), jossa Karlsson oli mukana.

– Levy-yhtiö halusi, että tekisimme jouluksi levyn. Siihen aikaan levy-yhtiöt määräsivät aika paljon minkälaisia biisejä levytettiin, ja jostain syystä ne halusivat, että me tehtäisiin jouluksi Kulkuset-biisi englanniksi. Ongelmaksi tuli b-puoli, johon ei ollut tarjolla mitään. Mä olin tehnyt jo 15-vuotiaana biisin nimeltä Girls, joka soitettiin levy-yhtiön päättäjille ja ne sanoivat, että okei, Karlsson kertoo.

Girls oli Karlssonin ensimmäinen levytys ja myös ensimmäinen hänen kirjoittamansa kappale, joka levytettiin. Se osoittautui suositummaksi singlepuoleksi kuin Jingle Bells Twist ja nousi listoille. Menestyksen myötä Cay & The Scaffoldsin keikkamäärä kasvoi ja Karlsson lopetti koulunkäynnin. Noihin aikoihin bändi kävi soittamassa myös Hampurissa kuuluisalla Star Clubilla, jossa The Beatles oli soittanut vähän ennen helsinkiläispoikia. Karlssonin mukaan Cay & The Scaffoldsin ohjelmistosta upposi Star Clubin yleisöön parhaiten beatsovitus ikivihreästä Tennessee Waltzista.

Cay & The Scaffolds oli suosionsa huipulla vuonna 1964, jolloin se julkaisi Girlsin jälkimainingeissa viisi singleä sekä yhden EP:n. Yhtye levytti Musiikkitalo Westerlundille, jonka levymerkeillä His Master's Voice ja Warner Bros levyt julkaistiin. Aikakauden suomalaisbändeille epätyypillisesti yhtyeen levytyskappaleet olivat enimmäkseen sen jäsenten omia sävellyksiä. Cay Karlssonin sävellyksistä yhtye levytti Girlsin jälkeen vielä kappaleen Far Away (EP:llä Warner Bros FIE 20100).

Cay Karlssonin ja Scaffoldsin tiet erosivat loppuvuodesta 1964, kun Karlsson meni vapaaehtoisena armeijaan. Hänen oli tarkoitus muuttaa äitinsä perässä Yhdysvaltoihin, mutta asevelvollisuus piti ensin hoitaa alta pois. Kun Karlsson kotiutui armeijasta elokuussa 1965, Scaffolds oli muuttanut tyyliään niin paljon, että se ei miellyttänyt enää bändin entistä laulusolistia. Niin hän liittyi toiseen helsinkiläisbändiin, The Roostersiin, joka oli juuri levyttänyt ensimmäisen singlensä Dona Dona / Hold Me (Philips 340 709 PF).

The Roostersin riveissä Karlsson lauloi syksyyn 1968 asti ja levytti bändin kanssa kaksi singleä, Bella / What Have I Got Of My Own? (Philips 340 720 PF) sekä Tukholmassa äänitetyn ja Ruotsissa julkaistun singlen See See Rider / Crying In The Rain (Epic 5-9930-S).

1960-luvun lopussa Karlsson kiinnostui teatterista ja suunnitteli musiikkiuran lopettamista. The Roostersista lähdettyään hän meni mukaan amatööriteatteriin ja pääsi pian mukaan Svenska Teaternin Hair-musikaaliin, jossa näyttelivät myös Anki, Hector ja Sakari ”Oscar” Lehtinen. Nelikko alkoi viettää harjoitusten jälkeen aikaa yhdessä, ja musikaalin esitysten ollessa loppusuoralla kypsyi ajatus yhtyeen perustamisesta.

– Istuimme yksi yö minun luonani ja funtsasimme yhtyeelle nimeä. Hectorin ehdotus oli Guernica, joka on Picasson maalaus Espanjan sisällissodasta. Sakarilla oli ehdotus Luostarin sateet, mikä on aika kiva nimi. Anki tai minä ehdotimme Cumulusta, ja koska olimme niin demokraattinen ryhmä, emme pystyneet päättämään lopullista nimeä. Soitimme Neiti Ajan puhelinherätyspalveluun ja sanoimme, että emme halua herätystä vaan olemme perustamassa bändiä ja tarvitsemme mielipiteen, mikä ehdotuksista olisi bändille paras nimi. Siellä oli luultavasti kolme tai neljä ihmistä töissä ja meille vastattiin, että hetkinen, keskustelemme tästä asiasta. Sitten sieltä sanottiin, että Cumulus on heidän mielestään paras nimi, ja niin valitsimme sen.

Cumulus soitti ensin osakunnissa, mutta vähitellen bändi alkoi saada keikkoja muuallakin – muun muassa tanssilavoilla, vaikka se oli akustinen ryhmä. Levyttämään yhtye pääsi Ankin kontaktien kautta: hän oli levyttänyt siihenastisella soolourallaan PSO:lle, ja yhtiössä oltiin kiinnostuneita myös Ankin uudesta yhtyeestä.

– Ankilla oli hyvät yhteydet PSO:n johtajaan Martti Pihaan. Anki vain soitti hänelle ja sanoi, että meillä on uusi ryhmä ja me halutaan tehdä levy. Ja sitten me tehtiin ensimmäinen single Puuvillapellot.

– Cumuluksessa oli se hyvä juttu, että saimme tehdä ihan mitä vain. Levy-yhtiö ei puuttunut yhtään siihen, mitä me teimme. Martti Piha antoi vapaat kädet ja senhän huomaa siitä, ettei bändillä ollut mitään tiettyä tyyliäkään – yksi levy on yhdenlainen ja toinen on ihan erilaista kamaa.

Cumulus levytti monipuolisesti eri maiden kansanlauluja, folkrock-käännöksiä, omia sävellyksiä, yhden rock'n'roll-LP:n ja paljon muuta. Kaikkiaan yhtye levytti 14 LP:tä uransa aikana. Cumuluksen tarkempi historia löytyy yhtyeen omasta artikkelista

Cumuluksen ohella Karlsson levytti 1970-luvulla kolme duettosingleä: Hectorin kanssa kappaleet Länsituuli ja Marleena sekä Lasse Mårtensonin kanssa kappaleen Hän on mennyt vuorten taa.

Molemmat duetot Hectorin kanssa olivat kilpailukappaleita Syksyn sävelessä, ja Länsituuli sijoittui kilpailussa peräti toiseksi vuonna 1970. Kolme vuotta myöhemmin Marleenan sijoitus oli seitsemäs. Kappaleiden esittämisessä Hectorin ja Cayn duettona olivat taustalla lähinnä sopimustekniset syyt: Cumuluksella oli jo olemassa Syksyn sävel -kappale, mutta eri kokoonpanolla esiintymällä samat muusikot saivat toisenkin kappaleen samaan kilpailuun mukaan. Länsituuli on julkaistu singlenä Top Voice / PSO TOP 50 (1970) ja Marleena singlenä Top Voice / PSO TOP 76 (1973).

Vuonna 1973 Karlsson oli mukana myös Suomen euroviisukarsinnoissa duona Lasse Mårtensonin kanssa kappaleella Hän on mennyt vuorten taa. Miesten yhteistyö sai alkunsa Mårtensonin säveltämän kappaleen kreikkalaissävyistä, joihin tarvittiin bouzoukia, ja Karlsson omisti sellaisen. Hän on mennyt vuorten taa sijoittui karsinnassa kahdeksanneksi ja se on julkaistu singlenä Scandia KS 893 (1973).

1970-luvulla Karlsson julkaisi myös soololevytyksiä: singlen Antaa tulla lunta tupaan / Vincent vuonna 1972 (Top Voice / PSO TOP 66) sekä soolo-LP:n O'Cay vuonna 1975 (Top Voice / PSO TOP-LP 528). Molemmat soololevyt julkaistiin levy-yhtiön aloitteesta, eikä Karlsson tähdännyt soolouralle.

Martti Piha sanoi, että miksi sä et tee levyä, ja mä sanoin että miksei. Hectorin levyjä sovittaneet Matti ja Pirjo Bergström sitten sovittivat sen LP:n. En ole kuitenkaan ikinä halunnut soolouraa vaan olen aina ollut bändi-ihminen, sillä ryhmässä oleminen on turvallista ja paljon hauskempaa. Muutama manageri halusi kyllä tehdä minusta soolotähden silloin, kun tulin armeijasta, koska silloin Danny ja Johnny olivat jo lähteneet soolouralle. Kyllä mulle vieläkin soitetaan, että voisitko tulla laulamaan muutaman laulun yksin, mutta ei kiitos.

Karlsson jatkoi Cumuluksen riveissä bändin loppuun asti. 1980-luvun lopussa bändin jäsenet alkoivat väsyä kiertämiseen, jolloin toiminta hiipui vähitellen, ja Karlsson keskittyi enemmän päivätöihinsä Yleisradion ruotsinkielisessä toimituksessa. Hän oli aloittanut Yleisradiossa vuonna 1976 ensin freelance-musiikkitoimittajana, kunnes hänet nimitettiin aamulähetysten tuottajaksi ja myöhemmin toimituspäälliköksi. Karlsson lähti Yleisradiosta eläkkeelle vuonna 2007.

Viime vuosikymmeninä Karlssonin musiikkiura on jatkunut uudelleen kasatuissa 1960-luvun bändeissä: The Roosters koottiin uudelleen Katinkullan Back To The Sixties -festareille vuonna 1993, ja vuonna 1995 Karlsson liittyi myös The First -yhtyeeseen. Karlsson keikkailee molempien yhtyeiden riveissä edelleen säännöllisesti.

Sanottua

– 1960-luvun alussa melkein kaikki levytuottajat olivat jazzmuusikoita ja sitten tulivat yhtäkkiä nuoret, jotka osasivat soittaa vain muutaman soinnun. Tuottajien mielestä tää koko homma oli ihan perseestä oikeastaan eivätkä ne välittäneet meistä musiikillisesti, mutta tietysti liikemiehinä he huomasivat, että tämä menee nyt kansaan. Kun mä olin nuori ja kävin kouluhipoissa niin siellä soittivat vain jazzbändit, joilla oli kunnon taustat ja ne osasivat soittaa, mutta ne jäivät yhtäkkiä ilman duunia kun kitara- ja nuorisobändit tulivat. Mä voin hyvin ymmärtää etteivät ne katsoneet meitä ilolla, mutta siinä vuosina 1962–63 oli sellainen murros, että nuoret pojat rupesivat soittamaan nuorille ihmisille. Ei yleisö voinut samastua vanhempiin muusikoihin samalla tavalla.

Valikoitu diskografia

Alkuperäisalbumit

O'Cay 1975 (Top Voice / PSO TOP-LP 528)

Kokoelmia

Linkit

Back to the Sixties

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Mikko Mattlar


Cay Karlssonin haastattelu 23.8.2012 tämän kotona Bromarvissa
CV The Firstin sivulla
Scaffoldsin kotisivu
The Roostersin tarina

Henkilökohtaiset työkalut