BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Broadcast

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Jäsenet

1980-82:
Esa Kaartamo, kitara, kosketinsoittimet ja laulu
Edu Kettunen, laulu
Kim Lönnholm, laulu
Recku Rechard, kitara
Seppo Allinen, basso
Miri Miettinen, rummut

1982-87:
Esa Kaartamo, kitara, kosketinsoittimet ja laulu
Edu Kettunen, laulu
Kim Lönnholm, laulu
Jarmo Nikku, kitara
Masa Maijanen, basso
Miri Miettinen, rummut

1995-96:
Kim Lönnholm, laulu
Esa Kaartamo, kitara ja laulu
Jarmo Nikku, kitara
J-P. Virtanen, kosketinsoittimet
Masa Maijanen, basso
Miri Miettinen, rummut
Okko Laru, rummut

Tärkeät päivämäärät

Perustettu 1980, Helsinki

Biografia

Broadcast voidaan lukea kokoonpanona 1980-luvun tähdenlentoihin. Mutta yhtye oli poikkeus siinä suhteessa, että sen jäsenet ovat menestyneet mainiosti tahoillaan vielä itse yhtyeen hajottuakin.

Viisijäseninen Broadcast syntyi Helsingissä vuonna 1980 synteesinä kahdesta aikaisemmasta yhtyeestä Freewaysta ja Stunersista. Yhtyeen biisintekijät Esa Kaartamo ja Erkka "Edu" Kettunen olivat luokkakavereita Munkkiniemen yhteiskoulusta ja bändiä onkin tituleerattu jopa Munkkiniemen Totoksi. Uusi yhtye teki varsin varhaisessa vaiheessa ns. demonauhoituksen, mikä päätyi vast'ikään toimintansa aloittaneen Hi-Hat-levymerkin pyörittäjien käsiin. Seurauksena oli heti radion musiikkitoimittajien taholla lämpimän vastaanoton saanut ja vuoden 1981 listoilla jopa neljänneksi yltänyt single Pacific/Get The Groove.

"Siistin näköinen ja taitavasti soittava helsinkiläinen Broadcast ei ollut teinibändi vaan enemmänkin amerikkalaistyylinen radiopopyhtye," Ilkka Mattila luonnehtii artikkelissaan Vedestä nousee kasvi tietoteoksessa Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki). "Se lauloi kauniin harmonisesti Tyynenmeren saarista Pasadenan auringonlaskusta sekä imi vaikutteita Eaglesin ja Little Featin kaltaisilta amerikkalaisen aikuisrockin (adult oriented rock, AOR) jättiläisiltä."

Ensimmäisen albuminsa - nimikkosellaisen - Broadcast teki maaliskuussa 1981. Sen sisällöstä kolme kappaletta oli Edu Kettusen sanoittamia ja yksi, Leap For My Love, kokonaan hänen käsialaansa. Yhtye ja levy saavuttivat sellaisen suosion, että joukkue pääsi ikuistamaan jo seuraavana vuonna toisen albumin, otsikoltaan Heartbeat Paradise.

Tässä vaiheessa myös yhtyeen miehitys muuttui, kun kitaristiksi tuli Jarmo Nikku ja basistiksi Matti "Masa" Maijanen. Levyllä peruskokoonpanoa avustivat lisäksi saksofonisti Juhani "Junnu" Aaltonen, kosketinsoittaja Esa Kotilainen ja steelkitaristi Olli Haavisto. On sanottu, että Broadcast "osasi jo 1980-luvun alkuvuosina työstää varsin ammattitaitoista, juuri sopivan merkityksetöntä rocklyriikkaa, joka ei väärällätavalla vetänyt huomiota itseensä." (Samuli Knuuti: Let’s Born To Rock / Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin.)

Broadcastin seuraava iso kiekko, syyskuussa 1983 julkaistu Who’s Got The Ball, nosti Edu Kettusen esille myös musiikintekijänä. Levy ylti suosikkitilastossa jopa kolmanneksi, mitä saavutusta edesauttoi yhtyeen voitto samana vuonna Englannissa järjestetyssä Battle Of The Bands-kilpailussa. Tähän albumiin sisältyneestä sävelmästä You Break My Heart kehkeytyi osa-alueellaan ikivihreä, jonka levytti seuraavana vuonna myös Riki Sorsa.

Broadcastin neljäs albumi, vuonna 1984 ruotsalaisvoimin tuotettu Soon osoittautui joka suhteessa flopiksi, minkä jälkeen yhtyeen historiassa seurasi sillä saralla tervetullut luova tauko. Kun muodostelma palasi kolmisen vuotta myöhemmin studioon, ote olikin jo kokonaan toisenlainen. Näin syntyi vankka CD nimeltä Step On It, jonka sisällöstä kannattaa poimia erikseen ainakin sellaiset esitykset kuin Beyond The Blues ja More Lies.

Viidennen albuminsa valmistumista seuranneen kiertueen jälkeen Broadcast päätti lopettaa toimintansa ainakin toistaiseksi. Vuonna 1995 se palasi kuitenkin estradeille melkoisesti uudistuneena. "Kodista voi lähteä, mutta perhettä ei voi jättää", totesi Esa Kaartamo, kun häneltä udeltiin taustoja comebackiin.

Edu Kettunen oli ehtinyt tehdä tällä välin kolme hienoa soololevyä, Kim Lönnholm tuplaplatinaa myyneen albumin Minä olen muistanut ja Esa Kaartamo hänkin oman albumin ja musiikkia lukuisille muille artisteille. Masa Maijanen, Miri Miettinen ja Jarmo Nikku olivat puolestaan toimineet noiden kuuden vuoden aikana mm. sellaisissa kokoonpanoissa kuin Gringos Locos, Havana Black ja Pepe Ahlqvistin H.A.R.P.

Broadcastin paluuta höysti vuonna 1996 ilmestynyt CD Handcrafted, mutta se ei kyennyt enää palauttamaan yhtyeen vetovoimaa entiselleen. Ei auttanut, vaikka kitaristi Nikku väittikin "seitsikkopelin" olevan siinä vaiheessa täydellistä, "kun ryhmästä ei löydy liian suuria taiteilijoita."

Valikoitu diskografia

Broadcast: Pacific / Get The Groove 1980 (single) (Hi-Hat)
Broadcast: Broadcast 1981 (Hi-Hat), CD 2001 (Warner Music)
Broadcast: Heartbeat Paradise 1982 (Hi-Hat)
Broadcast: Who's Got The Ball? 1983 (DigIt)
Broadcast: Soon 1984 (DigIt), CD 2002 (Warner Music)
Broadcast: Step On It 1987 (Flamingo)
Broadcast: Handcrafted 1996 (RCA)

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Erkki Pälli


Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki)
Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)
Pennanen, Timo 2006: Sisältää hitin (Otava, Keuruu)
(http://www.rockdata.org/)

Henkilökohtaiset työkalut