BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Auringon lapset

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustiedot

Sävellys: Georg Malmstén
Sanat: Erkki Karu, vironkielisten sanojen kirjoittaja epävarma
Sovitus ensilevytyksessä: Georg Malmstén

Ensilevytys: 1933 Georg Malmstén

Tapio Rautavaara ja Decca-orkesteri, joht. Georg Malmstén 1951 (Decca / Fazer)

Tarina

Auringon lapset, viroksi Päikese lapsed, oli (tosin jossain määrin kiistanalaisesti) ensimmäinen virolainen äänielokuva, ja sen tekemiseen tarvittiin apua Suomenlahden pohjoispuolelta Suomi-Filmistä. Elokuvasta on jäänyt elämään vain sen tunnelmallinen nimikkolaulu, jota taas ei Virossa juuri tunneta. Elokuvan ohjasi, tuotti ja kuvasi Suomeen asettunut Theodor Luts, tunnetun virolaisen kirjailijan Oskar Lutsin veli, ja sen musiikista vastasi ("muusika kokkuseadja ja juhataja", ei siis "helilooja" eli säveltäjä!) Georg Malmsten. Päikese lapsed -laulun sanojen todennäköinen virontaja oli toimittaja Juhan Jaik. Vaikka yksi näyttelijöistä oli laulajanakin ansioitunut Ants Esperk (Eskola), häntä ei kuitenkaan valittu nimikkolaulua esittämään. 
 Elokuvan ensiesitys tapahtui Tallinnassa Modern-elokuvateatterissa 3. marraskuuta 1932, mutta vaikka kyseessä oli maan ensimmäinen äänielokuva, sen menestys jäi keskinkertaiseksi, eikä sitä esitetty meillä Suomessa tuolloin teattereissa ollenkaan, vaan vasta tämän vuosituhannen puolella.


Paremmin kuin Malmsténin alkuperäistallenne muistetaan nykyisin Tapio Rautavaaran levytys vuodelta 1951, jossa säveltäjä itse johtaa säestävää studio-orkesteria.

Lähteet

Sakari Warsell: Georg Malmsten, Suomen iskelmäkuningas. WSOY 2002.

Enn Säde: Kas tõesti eesti esimene helifilm? Theodor Lutsu mängufilmi ”Päikese lapsed” helist ja muust.Henkilökohtaiset työkalut