BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Asser Fagerström

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun
kuva: Musiikkiarkisto

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Asser Fagerström

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 27.7.1912, Helsinki
Kuolinaika: 6.10.1990, Helsinki

Roolit ja soittimet

Roolit: pianisti (päärooli), hanuristi, säveltäjä, sovittaja, kapellimestari, kustantaja, toimittaja

Yhtyeet

The Saxophon Jazz Band, pianisti-hanuristi 1928-30
Ramblers, pianisti-hanuristi 1931-
Dallapé, pianisti-hanuristi 1935-36, 1960-
Fred Kiiaksen orkesteri, pianisti-hanuristi
Rion tanssiorkesteri, pianisti-hanuristi

Vaikuttajat

Andania-orkesteri, vierailu Suomessa sai innostumaan amerikkalaisesta tanssimusiikista ja jazzista.
Viulisti Mauno "Mugge" Tammi, opetti improvisointia.
Original Novelty Buddies

Muut henkilöyhteydet

Johan August Fagerström, viulu, isä
Atso Fagerström, viulu, veli

Biografia

kuva: Musiikkiarkisto

Asser Fagerström oli harrastajaviulistin 11-lapsisen perheen kuopus, jonka julkinen ensiesiintyminen muusikkona tapahtui kesällä 1927 Vallilan ulkoilmateatterissa Helsingissä Väinö Syvänteen ja Matti Jurvan musiikkinäytelmässä Sumussa ja humussa. Saman vuoden syksyllä – ollessaan siis vasta 15-vuotias – hän aloitti lengendaarisessa ravintola Franziskanerissa, josta kehkeytyi myöhemmin Cotton Club -nimisenä yksi suomalaisen jazzin varhaisista tyyssijoista.

Näin Fagerströmistä tuli muuan 30-luvun johtavista pianisteistamme tanssimusiikin saralla. Hän seurasi innokkaasti alan uusia virtauksia mm. radion välityksellä ja soitti suosituimmissa kokoonpanoissamme, kuten Ramblersissa ja Dallapéssa – viimemainitussa sen loistokkaimpina vuosina 1933-37. Tämän jälkeen Fagerström kokosi ensimmäisen oman yhtyeensä, joka kohosi nopeasti suureen suosioon varsinkin helsinkiläisnuorison keskuudessa. Lisäksi hän esiintyi ahkerasti radiossa niin yhtyeensä kanssa kuin muissakin kokoonpanoissa, johtaen ns. välirauhan aikana ravintola Kaivohuoneen orkesteria pääkaupungissa.

Sotien jälkeen Fagerström toimi keikka- ja ravintolamuusikkona sekä kapellimestarina mm. Suomen Kansallisteatterissa, Kansanteatteri-Työväenteatterissa ja 1960-luvun puolivälistä lähes elämänsä loppuun saakka Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa. Varsin merkillinen ja merkittävä episodi Asser Fagerströmin uralla oli radiotoimittaja Antero Alpolan toimeksianto vuonna 1958 koota vanhaa 30-luvun tyylistä tanssimusiikkia esittävä orkesteri Kankkulan kaivolla -nimistä hupiohjelmaa varten. Pianisti teki työtä käskettyä, ja näin syntyi heti ensiesiintymisensä jälkeen valtaisan suosion saavuttanut ”humppa-humppa-orkesteri” Pumppu-Veikot.

Pienikokoinen ja kiltti Fagerström sai kuitenkin huomata pian jäävänsä tässä leikissä joukkueen rumpalin Kullervo Linnan varjoon. Linna näet otti homman hoitaakseen: hän järjesti porukalle tuota pikaa muutamia konsertteja ja myös levytystilaisuuden. Tekijänoikeudellisista syistä orkesteri sai nyt nimen Humppa-Veikot ja marraskuussa -58 se teki ensimmäisen äänitteensä. Pian tämän jälkeen Fagerström erosi muodostelmasta vieden mukanaan basisti-sousafonisti Eero Lauressalon, jonka kanssa hän oli soittanut jo vanhassa Dallapéssa. He jatkoivat yhteistyötään mm. Fagerströmin omassa humppaorkesterissa, joka ei pystynyt kuitenkaan kilpailemaan yleisön suosiosta Humppa-Veikkojen kanssa.

Asser Fagerströmin ensimmäiset omiin nimiinsä tekemänsä äänilevyt syntyivät vasta yllättävän myöhään: 70-luvun puolivälissä. Kokoonpanona oli tuolloin nostalginen Franciscaner Boys, jonka muodostivat Torsten Florström ts, Ingmar Englund g, Arvi Palho b ja Reino Niiniranta dr sekä tietysti Fagerström itse. Levyn otsikkona oli Asser ystävineen ja ohjelmisto koostui ulkomaisista evergreeneistä. Musiikkihistoriallisesti merkittävämpänä voitaneen pitää kuitenkin nelisen vuotta nuorempaa kokoelmaa Romantiikkaa ja rytmiä, joka tarjoaa kuultavaksi hänen omia sävellyksiään hänen itsensä tulkitsemana.

Asser Fagerströmin musiikkia ja soitantaa voidaan kuulla myös hänen kustantamallaan LP-levyllä, joka on taltioitu hänen Hämeenlinnassa 20.11.1978 pidetystä 50-vuotistaiteilijajuhlastaan Fagerström oli myös terävä huomioitsija ja hyvä muistelija, joka osallistui tässä ominaisuudessa useisiin radio- ja tv-ohjelmiin. Vuosina 1958-61 hän toimitti ja julkaisi ulkoisesti vaatimatonta Iskelmämusiikki-lehteä, joka valotti tuolloisia tapahtumia muusikon näkökulmasta, ja hänen sävellystuotantoaan löytyy nuotteina hänen 80-luvun alussa julkaisemistaan Iskelmiä-vihkosista.

Valikoitu diskografia

Arvi Tikkala: Milloin luottaa voin sinuun 1939 (H.M.V. AL 1409)

Yrjö Niemi: Hämärtyvä tie 1954 (Kaiku I.H. 52)

Martti Suuntala: Konkaritanssit (LP) 1972 (Blue Master BLU-LP 153)

Asser Fagerström: Asser ystävineen (LP) 1975 (Manhattan MAN 3013)

Asser Fagerström: Romantiikkaa ja rytmiä (LP) 1979 Marilyn

Asser Fagerström: Frankin Can-Can / Rajasalon Stomp 1981 Mars (MAR 101)

Asser Fagerström: 50-vuotis taiteilijajuhla (LP) 1981 Marilyn

Asser Fagerström: Pirtua, pirtua (LP) 1985 Marilyn

Asser Fagerström: Hottia hatusta (LP) 1987 Marilyn

Josef Kaartinen: Master Of Saxophone (LP) 1988 (JKLP31)

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Erkki Pälli, jonka lähteitä mm.:
Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)
Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 (Tammi, Helsinki.)
Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)
Haavisto, Jukka 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille (Otava, Helsinki)
Häme, Olli 1949: Rytmin voittokulku (Fazer, Helsinki)
Pälli, Erkki 1999: Riemutoimittaja kuuluisuuksien kintereillä (Otava, Helsinki)
Strömmer, Rainer 2000: Suomalaisten äänilevyjen luettelo 1901-1945 (Suomen äänitearkisto, Helsinki)
Warsell, Sakari 2002: Georg Malmsten – Suomen iskelmäkuningas (WSOY, Helsinki)


Henkilökohtaiset työkalut