BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Arvi Tikkala

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Taitelijanimet: Arvi Tikkala

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 18.10.1906, Helsinki
Kuolinaika: 3.3.1940, Kollaa

Roolit ja soittimet

Roolit: laulaja (päärooli), näyttelijä

Biografia

Arvi Tikkala oli 30-luvun neljänneksi eniten levyttänyt suomalainen iskelmälaulaja; häntä enemmän olivat ahkeroineet studiossa vain Malmsténin veljekset ja Matti Jurva. Tikkalan yli sata levytystä käsittävä tuotanto syntyi sitä paitsi kyseisen vuosikymmenen jälkipuoliskolla, jolloin hän oli pitkään H.M.V.:n ainoa laulusolisti. Tikkala oli varsinaiselta ammatiltaan näyttelijä, aloittanut uransa 20-luvun lopulla avustajana Tapanilan Työväen Näyttämöllä silloisessa Helsingin maalaiskunnassa, mistä hän oli siirtynyt Koiton näyttämölle pääkaupunkiin. Ammattinäyttelijä Tikkalasta kehkeytyi Porin Teatterissa ja hänen varsinainen läpimurtonsa tapahtui 30-luvulla Viipurissa. Sen jälkeen hän ehti näytellä vielä Helsingin Kansannäyttämöllä ja viimein ennen talvisotaa Tampereella, ennen kuin tuoni korjasi hänet kesken uran rintamalla vain kymmenen päivää ennen talvisodan päättymistä.

Levylaulaja Arvi Tikkalasta tuli 1936 sen jälkeen, kun hän oli valloittanut yleisön hyvä-äänisenä operettisankarina. Hän osoitti heti kättelyssä hallitsevansa kaikki musiikkiviihteen lajit nopeista polkista hempeisiin balladeihin, minkä vuoksi hän sai ikuistettavakseen uusia lauluja tasaisena virtana.

Maaliskuussa -36 Tikkala äänitti Tukholmassa Sune Waldimirin orkesterin säestämänä Harry Bergströmin sävelmiä Valentin Vaalan elokuvasta Vaimoke: nimisävelmän lisäksi foksin Bula Bula Bula ja valssin Sävelhurmaa, mitkä kaikki kolme saavuttivat suuren suosion. Erikoista on se, että itse elokuvassa otsikkokappaleen lauloi filmin sankari Tauno Palo, joka ei kuitenkaan koskaan ikuistanut esitystään äänilevylle.

Tikkalan uraa niin näyttelijänä kuin levylaulajanakin haittasi se, että hän oli perusluonteeltaan melkoinen boheemi. Lisäksi talvisota katkaisi tylysti hänen lupaavan uransa, sillä hän katsoi asiakseen lähteä mukaan rintamalle puolustamaan maataan siinä missä muutkin suomalaiset. Viimeiset levynsä Arvi Tikkala lauloi keväällä -39 ja viimeisin näistä taltioinneista taisi olla ruotsalaisen Jules Sylvainin säveltämä sekä nimimerkki Elan eli näyttelijätärkollegansa Eine Laineen tekstittämä Olympia-foxi (H.M.V. X 6265). Laine vastasi sanoituksesta myös Tikkalan legendaarisessa levytyksessä Milloin voin luottaa sinuun, jossa säestyksestä huolehtii Eugen Malmsténin johtama Rion tanssiorkesteri solisteinaan tuolloin vasta 17-vuotias trumpetisti Pauli Granfelt ja tenorisaksofonisti Holger Christiansson. On sanottu, että tämä äänite kuuluu soitinsolistiensa vuoksi 30-luvun suomalaisen jazzin merkittävimpiin.

Arvi Tikkala oli vain 33-vuotias kaatuessaan Kollaanjoella 3.3.1940. Näin päättyi 30-luvun suosituimpiin kuuluneen operettitähden ja levylaulajan ura, mutta jäiväthän jälkipolville sentään nuo lähes sata äänitettä, joihin mahtuu yhtälailla jenkkoja, fokseja, valsseja kuin tangojakin – kaikki erinomaisesti tulkittuina.

Valikoitu diskografia

Vaimoke / Bula Bula Bula 1936 (H.M.V. X 4619)
Sävelhurmaa 1936 (H.M.V. X 4621)
Pusta 1937 (H.M.V. X 4940)
Sä kaunehin oot 1938 (H.M.V. X 6094)
Milloin voin luottaa sinuun 1939 (H.M.V. A.L. 1409)
Olympia-foxi 1939 (H.M.V. X 6265)

Veikko Tiiton laatima diskografia

Lähteet

Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: Erkki Pälli


Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Hakasalo, Ilpo 1979: Malmsténista Marioniin (Tammi, Helsinki)

Strömmer, Rainer 2000: Suomalaisten äänilevyjen luettelo 1901–1945 (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Henkilökohtaiset työkalut