BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Alvar Kosunen

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Nimet

Täydellinen nimi: Alvar Vilho Kosunen
Oikea nimi: Alvar Kosunen
Taitelijanimet: Allu Kosonen, Allu Kosunen
Salanimet: A. Oja, Arno Oja

Tärkeät päivämäärät

Syntymäaika: 17.7.1908
Kuolinaika: 1965

Roolit ja soittimet

Roolit: muusikko (päärooli), sovittaja, orkesterinjohtaja, säveltäjä, sanoittaja, pedagogi
Soittimet: trumpetti (pääinstrumentti), harmonikka

Muut henkilöyhteydet

Robert von Essen
Kauko Käyhkö

Yhtyeet

Dallapé, trumpetisti 1934 - 1937
Ramblers, trumpetisti
Rytmi-Pojat, trumpetisti 1937 -
Iloisen teatterin orkesteri, orkesterinjohtaja

Biografia

Alvar ”Allu” Kosunen, taiteilijasukunimeltään Kosonen, oli monipuolinen musiikki- ja showmies, jonka pääsoitin oli trumpetti, mutta joka vaikutti myös säveltäjänä, orkesterinjohtajana ja sovittajana. Hän oli mukana ennen toista maailmansotaa Zambassa, Ramblersissa, Dallapé-orkesterissa (siinä taiteellisena johtajanakin) ja Eugen Malmsténin johtamissa Rytmi-Pojissa sekä sodan jälkeen Iloisen teatterin orkesterissa.

Kosunen oli pätevä trumpetisti, joka hallitsi myös showmiehen puuhat. Kauko Käyhkö muistelee hänellä olleen "savolaisen luonnonväärät leuat"; Kosusen tunteet vaihtelivat ja ailahtelivat herkästi.

Kosusen tunnetuin sävellys on Pirkka-Pekka Peteliuksen 1980-luvulla televisiossa uudelleen esille nostama Matti Jurvan sanoitus Muistan sua, Elaine, jonka lauloi levylle jo v. 1931 Ramblersin laulusolisti Leo Adamson. Hänen sovituksistansa taas muistetaan Martti Jäppilän valssi Iltatuulen viesti, joka Aikamiesten laulamana johti Matti Paalosmaan juontamaa radion Lista-ohjelmaa puolitoista vuotta 1960-luvulla.

Dallapésta kirjan laatineen Kauko Käyhkön mukaan Kosonen oli trumpetistina huippuluokkaa, mutta erehtyi muuttamaan ansatsinsa ns. no press –järjestelmään. Uusi soittotapa ei kuitenkaan oikein ruvennut hänelle istumaan eikä vanha enää pätenyt.

Sanottua

”Oe ijjäisyys, elä häppee pittuuttas” oli yhteen aikaan mielirepliikki, jonka ”Allu” alias Alvar Kosunen paiskasi ilmoille tilanteen piristimeksi. Enpä sitten tiedä, tarkoittiko hän itseään ja lyhyttä varttaan vai yleensä vain elämän harmautta. – Kauko Käyhkö

Lähteitä

Käyhkö, Kauko 1973. Dallapén tarina. Arvi A. Karisto Osakeyhtiö. Hämeenlinna. Ss. 173—175.

Warsell, Sakari 2002. Georg Malmstén — Suomen iskelmäkuningas. WSOY. Juva. Ss. 269, 276, 294, 308, 312, 315, 326, 336, 346, 349, 426, 449.

Linkkejä

Alvar Kosonen Elonetissä

Valikoitu diskografia

Mieskuoro Aikamiehet ja Dallapé-orkesteri, joht. George de Godzinsky 1964: Iltatuulen viesti (valssi). Säv. & san. Martti Jäppilä, sov. Allu Kosonen [= Alvar Kosunen].

Olavi Virta, kuoro ja Sointu-orkesteri, johtaja Allu Kosonen 1949: Rakkauden kaikuja (hidas foksi). A. Oja [= Alvar Kosunen] (muita tekijöitä ei mainittu). Sointu 1055.

Pirkka-Pekka Petelius ja Pedro Hietasen Berberi-Orkesteri 1984: Muistan sua Elaine (foksi). Säv. Allu Kosonen [= Alvar Kosunen], san. Matti Jurva [= Mathias Jurva], sov. Pedro Hietanen [= Heikki Hietanen].

Henkilökohtaiset työkalut