BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Akselin ja Elinan häävalssi

Pomus

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Perustiedot

Sävellys: Heikki Aaltoila
Sanat: Heikki Aaltoila
Sovitus ensilevytyksessä:
Kustantaja: Warner/Chappell Music Finland
Ensilevytys: Heikki Aaltoilan studio-orkesteri 1968, single (Finlandia / PSO)

Tarina

Matti Kassila: ”Olin Yleisradion palkkalistoilla tuotantopäällikkönä Edvin Laineen ohjaamassa Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa, ja sitä tehtiin Yleisradion [Pasilan] studioilla [YLE oli Fennada-filmin tuotannossa osatuottajana]. Laine filmasi kolmosstudiossa, ja sanoi minulle, että ’nyt filmataan se hääkohtaus; hoida sinä Heikki Aaltoila, joka on semmoinen viimetipanheikki, hoida että se tulee tänne sen sävellyksen kanssa’. Hain Aaltoilan paikalle, ja kakkosstudiossa pyysin, että hän flyygelillä esittää sen ensin minulle - hakisin sitten Laineen paikalle. Sävellys ei ollut hyvä. Lähdin hakemaan Lainetta, ja sanoin hänelle: ’Se ei ole hyvä, älä hyväksy sitä. Sano hänelle, että sen pitäisi olla vähän semmoinen kuin Tohtori Živagon [David Leanin vuonna 1965 ohjaama elokuva] Laran teema [sävel Maurice Jarre]’ - semmoinen tunteellinen ja kaunis. Edvin tuli, kuunteli, ja sanoi: ’Ei jumalauta Heikki, ei tästä ole - sinä olet tehnyt tämän tänä aamuna. Tuot huomenna uuden version, ja teet semmoisen kun Tohtori Živagossa on se Laran teema!’. Heikki tuli seuraavana aamuna, ja silloin se oli tuo Akselin ja Elinan häävalssi. Sillä lailla minä olen vähän siihen vaikuttanut - antamalla vihjettä”.


Sävellys on ko. elokuvassa roolihenkilöiden Akseli Koskela ja Elina Kivivuori teemana. Hääkohtauksessa se kuullaan pelimanniversiona, ikään kuin kuvassakin näkyvän yhtyeen (kaksi viulua ja klarinetti) soittamana nopeatempoisena häävalssina. Vuonna 1972 jatkoksi tehdyn Akseli ja Elina -elokuvan ääniraidalla teema soi Jatkosodan aikaan sijoittuvassa tanssilavakohtauksessa, missä sitä lyhyesti laulaa kuvassakin yhtyeen solistina Erkki Junkkarinen. Haitariversiona teema kuullaan lyhyessä Koskelan tyttären Kaarinan hääkohtauksessa, ja vielä orkesterimuunnelmana elokuvan loppukohtauksessa Akseli Koskelan muisteluun liittyen.


Aaltoila oli pitkään evännyt mahdollisuuden liittää sävellykseen tekstiä, mutta lopulta kirjoitti siihen tekstin siis itse. Ensimmäisenä valssin lauluversion taltioi äänilevylle Tapani Kansa vasta vuonna 1982, Jukka Linkolan sovituksena.

Muita levytyksiä

  • Tapani Kansa 1982, albumi Muuttuvat laulut (Hi-Hat / Scandia), sovitus Jukka Linkola
  • Erkki Junkkarinen 1989, albumi Ystävän laulu (Bluebird), sovitus Pauli Granfelt
  • Margareta Haverinen & Seppo Ruohonen 1991, albumi Jäi lauluuni eilinen (Fazer Finnlevy), sovitus Seppo Hovi

Lähteet

Matti Kassilan haastattelu tv-ohjelmassa Mansikkapaikka 05.10.2011 (YLE TV2), haastattelija 
Jussi-Pekka Rantanen


Henkilökohtaiset työkalut