BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Ohjeita kirjoittajille

Pomus

Versio hetkellä 21. helmikuuta 2013 kello 17.38 – tehnyt Kaivanto (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

YLEISTÄ

Tämän ohjeiston tarkoitus on helpottaa Pomuswikin sisällön luomista mahdollisimman yhtenäiseksi.

Pomusin tavoitteena on tietosanakirjatyyppinen ja melko neutraali ilmaisutapa, jossa sisältö ja tyyli olisivat suhteellisen yhtenäisiä kirjoittajasta riippumatta. Koska Pomusia pidetään jo nyt luotettavana lähteenä mm. Wikipediassa, sisällön luotettavuutta ja lähteistystä on jatkuvasti pyrittävä parantamaan sekä korjaamaan virheitä ja kökköyksiä.

Henkilöartikkelien tekstin tulisi olla suhteellisen neutraalia ja objektiivista. Mikäli kirjoittaja haluaa esittää omia arvioitaan, hänen tulee perustella väitteensä hyvin. Sopivampaa on viitata esimerkiksi jonkun muun alan toimittajan tai vaikuttajan luonnehdintaan: ”N. N. on verrannut X:ää Elvisin veroiseksi viihdyttäjäksi.”

Hiteiksi ei ole syytä kutsua ainakaan kappaleita, joita ei listoilta löydy, eikä ikivihreiksi kappaleita, joita kukaan muu kuin alkuperäinen esittäjä ei ole juuri esittänyt.


BIOGRAFIA

Artisti- ja yhtyebiografiat ovat Pomusin tärkein sisältö, varsinainen pihvi. Tarkoituksena olisi antaa ainakin seuraavia tietoja:

  • kohdehenkiiön elämän vaiheet tiiviissä muodossa
  • kohdehenkilön toiminnan tärkeimmät painopistealueet
  • kohdehenkilöön liittyvät musiikin tyylit
  • yhtyeen jäsenet ja instrumentit
  • tärkeimmät musiikilliset vaikuttajat ja yhteistyökumppanit
  • kohdehenkilön tunnetuimmat sävellykset/sanoitukset/esitykset/teokset. Tuotteliaan henkilön tapauksessa mainitaan muutamia tunnetuimpia teoksia
  • solistien ja yhtyeiden kohdalla täydellinen albumidiskografia, originaalien lisäksi myös tärkeimmät kokoelmat (varsinkin jos niissä on täkynä albumeilla aiemmin julkaisemattomia raitoja)

Lomakkeen kaikkia kohtia (esimerkiksi Sanottua/Anekdootit -kohtaa) ei aina tarvitse täyttää, mikäli ne eivät sovellu kohdehenkilön esittelytekstiin tai mikäli henkilöstä ei ole tiedossa kaikkia kysyttyjä kohtia. Tärkeää olisi kuitenkin, että lomakkeissa olisi aina vähintäänkin 1-2 sivun biografiateksti, syntymä- ja kuolinaika, valikoitu diskografia ja tärkeimmät toiminnan painopistealueet ja yhteistyökumppanit.

LINKITYS

Linkkejä on kahdenlaisia wikin sisäisiä ja linkkejä muualle. Sisäinen linkki syntyy helposti editointitilassa pikanäppäimellä Ab tai kirjoittamalla linkitettävän tekstin ympärille kaksinkertaiset hakasulut.

Mikäli linkitettävä sana on taivutusmuodossa, on kirjoitettava linkin kohde ensin perusmuodossaan, sitten pystyviiva ja sitten tekstissä näkyvä muoto. Esimerkiksi: Jonna Tervomaalle

Linkki wikin ulkopuolelle syntyy yksinkertaisilla hakasuluilla. Samoin siinä tulee ensin linkin osoite ja sitten linkitettävä teksti. HUOM! Tässä ei käytetä erottajana pystyviivaa vaan välilyöntiä! Esim.:

[http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=75&t=369&a=2956 Katso kappaleen ensiesitys Suomen euroviisukarsintakilpailussa Kulttuuritalolla/YLE Elävä arkisto]

[http://www.fono.fi www.fono.fi]

Mitä linkitetään?

  • Kotimaisten henkilöiden ja yhtyeiden nimet teosartikkelin, tai henkilö/yhtyeartikkelin perustiedoissa sekä ainakin ensimmäisellä esiintymiskerrallaan biografiatekstissä samoin kuin muussa tekstissä olisi tapana lihavoida. Ei siis lihavoida. Biografiatekstissä esiintyvät henkilöt, jotka eivät ole alan ihmisiä, voi sen sijaan lihavoida.
  • Labelit ja levy-yhtiöt
  • Teostietokannassa esiintyvien kappaleiden nimet

KURSIIVIN KÄYTTÖ

Sitaatit olisi hyvä selvyyden vuoksi kursivoida ja välttää lainausmerkkien käyttöä, koska ne tekevät wikikoodin hyvin vaikeaksi lukea, sillä siinä käytetään heittomerkkejä mm. kursivoinnin ja lihavoinnin aikaansaamiseksi.

Sitaatilla alkavan kappaleen alkuun on laitettava ajatusviiva/lainausviiva – (n-dash eli optio-väliviiva). http://fi.wikipedia.org/wiki/Viivamerkit

Lisäksi kaikki teosten nimet, lähdekirjojen ja -artikkelien sekä radio- ja TV-ohjelmien/kilpailujen nimet on kursivoitava (Lauluni aiheet, Lapualaisooppera, Levyraati jne.). Vastaavasti kun sitaatissa on tällainen kursivoitava nimi, niin "tuplakursivointi" tuottaa normaalin kursivoimattoman tekstin. Esim. – Muistaakseni Klaus Järvinen antoi meille Levyraadissa 10 pistettä.

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN

Pikaohje lähteiden merkitsemiseen löytyy tästä. Mikäli viitteet ja lähteet on merkitty käyttämällä ref-tagia tekstin seassa lähdeosio näyttää koodissa lyhykäisyydessään seuraavalta:

== Lähteet ==
''Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: N. N.''
<references/>

Tai mikäli kyseessä on Pomuswikin kirjoittaja

”Artikkelin alkuperäinen kirjoittaja: [[Käyttäjä:Käyttäjätunnus|Etu Suku]]”

Muut lähteet kirjoitetaan tuohon perään. Ohjeita lähteiden muotoilusta.

Esimerkkejä:


Kirjalähde
Tiensuu, Jukka 1991. Sciarrino, Salvatore -hakusana. Suuri musiikkitietosanakirja. Toim. Ilkka Oramo et al. Weilin+Göös. Osa 5: 26-261.

Artikkeli

Pekka Nissilä: Laulaja/säveltäjä Pepe Willberg etenee rauhallisesti päivä kerrallaan (Selvis 3/2002) (http://elvisry.fi/032002/willberg.html)

TV-ohjelma
Tanja Huutonen - Sanna-Sisko Tohka: Daa-da daa-da - Syksyn Sävel -retro 3 (MTV3 2011)

Haastattelu

Kurkela, Vesa 2001. Sähköpostiviesti Juha Henrikssonille 8.10.2001.

Nettilähteet

Suomen äänitearkisto

Nettilähteet kannattaa pääosin linkittää ja merkitä tarkistamispäivämäärä. Valitettavasti monet lähdesivustot saattavat vanhentua tai hävitä, siksi olisi hyvä ottaa Pomusia epämääräisemmistä sivustoista (valitettavasti tähän joukkoon kuuluu myös monia julkisrahotteisiakin tahoja) lähdeteksti itselle talteen, jotta sen voi tarvittaessa todentaa tai julkaista!

KURSIIVIN KÄYTTÖ

Kuvien upotusohje
Videon upotusohje

Henkilökohtaiset työkalut