BIOGRAFIAT WIKI TEEMAT VIDEOT UUTISET PALKINNOT INFO YHTEYSTIEDOT
HAKU

Mä putoan

Pomus

Versio hetkellä 11. lokakuuta 2012 kello 19.30 – tehnyt Kaivanto (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustiedot

Sävellys: Antti Kataja
Sanat: Antti Kataja - Monja Kataja
Sovitus ensilevytyksessä:
Kustantaja: manus
Ensilevytys: 2005 Yölintu: promosingle, albumi Mennyttä miestä (F-Records/Warner)

Tarina

Antti Kataja: – Olin tapani mukaan myöhässä, ja levyn [Mennyttä miestä] biisit oli jo valittu. Tiesin toki, että takaovi oli edelleen auki. Mä putoan oli sävellyksenä jo valmis, mutta teksti oli kesken. Esittelin laulun ennen bänditreenejä, ja jätkät pyysi tekemään tekstin heti valmiiksi, että ’tää tehdään’. Mietin seuraavana aamuna melodiaa ja tekstin tavutuksia. Pikkuhiljaa teksti kirkastui siitä millainen fiilis kappaleessa on. Synty lause mä putoan uniin kauneimpiin. Ajattelin että B-osat on enemmän unta, ja A-osat ollaan ikään kuin hereillä; odotetaan unta, mutta ollaan vielä hereillä. B-osan teksti valmistui, mutta A-osaa en saanut riittävän runolliseksi, ja siinä hakkasin päätä seinään pari päivää. Vaimoni Monja, joka on äidinkielen opettaja, lopulta löysi kantavan rakenteen A-osiin. Yhdessä vielä editoitiin tekstiä, haettiin parempia riimejä tiettyihin kohtiin. Tekstin runko on kuitenkin Monjan tekemä; ammattiapu löytyi yllättävän läheltä.


Ajattelin etukäteen, että olisi jo hienoa, jos kappale ylipäätään päätyisi levylle. Se, että tästä tuli hitti, oli melkoinen yllätys. Hyvä niin; ei tullut yritettyä liikaa. Kappale meni täysin ohi levy-yhtiön biisinvalkkaussessioiden. Vastaava tuottaja Pekka Ruuska kuuli valmiin biisin vasta studiossa, ja kyseli, että ’mistä se on levylle löytynyt’. Pekka oli tykästynyt kappaleeseen heti. Siitähän tuli sitten aivan käsittämättömän suuri hitti.


Laulu oli yksi kolmesta Mennyttä miestä -albumin singlestä. Albumi sai Emma-palkinnon Vuoden iskelmäalbumina, ja Mä putoan valittiin Iskelmäradion gaalassa Vuoden iskelmäksi.


Lähteet

Vesa Kontiainen: Yölintu - lennetyt vuodet (Johnny Kniga 2008)


Henkilökohtaiset työkalut